Sitemenu

vrijdag 16 september 2022
left
content-main-left

Nieuws

Mais van 2012 moet goed melken

20-11-2012  · 2 reacties

De maiskuilen van 2012 bevatten een hoog gehalte aan zetmeel en hebben een goede vem-waarde. Het eiwitgehalte daarentegen is dit seizoen erg laag.

Dit blijkt uit de eerste drieduizend monsters van snijmaiskuilen die Blgg AgroXpertus heeft geanalyseerd. Het zetmeelgehalte en de vem-waarde laten door de jaren heen een continu stijgende lijn zien.

Laag eiwit

Met een vem-waarde van 994 en een zetmeelgehalte van 357 gram per kilo droge stof liggen de voederwaarden boven het vijfjarig gemiddelde. Volgens Blgg AgroXpertus is de snijmais daarom een goed vertrekpunt voor een hoge melkproductie.

Kanttekening is wel het lage eiwitgehalte in de mais. Het totaal aan ruw eiwit ligt dit jaar op 66 gram per kilo droge stof, dat is tien gram lager dan vorig jaar en acht gram beneden het vijfjarig gemiddelde.

Nat groeiseizoen

De lage eiwitgehalten in zowel mais- als graskuilen dit jaar, zijn volgens Blgg AgroXpertus het gevolg van relatief nat weer in het groeiseizoen in combinatie met steeds lagere bemesting met stikstof. Het laboratorium voor grond- en gewasonderzoek zag in 2007 bij soortgelijke omstandigheden dezelfde tendens.

Mais tikt dit seizoen bijna de grens van 1000 vem aan
Mais tikt dit seizoen bijna de grens van 1000 vem aan

mais van 2012

Hoe vang je het tekort aan eiwit dan op? Via bijproducten of via soja of eiwitkern? grtn Timothy

mais van 2012

tja minder stikstof is minder eiwit. Als we dat oplossen met soja importeren is de mestwet ja alleen maar slecht voor de natuur.
right