Sitemenu

donderdag 3 december 2020
left
content-main-left

Nieuws

Het Platform Maisonderzoek Nederland (PMO) heeft in zijn rassenlijst voor 2012 het nieuwe kenmerk 'eye-spotbladvlekkenaantasting' opgenomen. De zogeheten eye-spotbladvlekkenaantasting is een schimmel die kleine stippen op de bovenste bladeren van de maisplant veroorzaakt, met als gevolg dat de bladeren bruin worden.

De eye-spotbladvlekkenaantasting is een variant op de meer bekende bladvlekkenziekte die bruine strepen op de bladeren veroorzaakt.

'De schimmel werd een aantal jaren geleden ook al gezien, maar de uitbraak was nog nooit zo heftig als nu', aldus René Boons van maisveredelingsbedrijf InnoSeeds. De schimmel kwam dit jaar met name in het noorden van Nederland voor. 'Boven Zwolle was er praktisch geen enkel perceel dat er niet mee was besmet.'

Koude omstandigheden

'Gezien de koele, natte zomer lijkt het erop dat de schimmel zich goed kan handhaven onder koude omstandigheden', merkt Boons op. 'Dit weertype kan de komende jaren vaker voorkomen, wat voor het PMO de reden was om de eye-spotbladvlekkenaantasting als nieuw kenmerk op te nemen in de rassenlijst.'

Het PMO-onderzoek wordt uitgevoerd door PPO-WUR in opdracht van de maisbedrijven Caussade Semences, Innoseeds, RAGT, AGA-Saat, FarmSaat en Barenbrug.

Bekijk hier de nieuwe rassenlijst 2012 van het PMO.

Bruine verkleuring op bovenste bladeren door eye-spotbladvlekkenaantasting
Bruine verkleuring op bovenste bladeren door eye-spotbladvlekkenaantasting
right