Sitemenu

zaterdag 31 juli 2021
left
content-main-left

Nieuws

Kauwgom op de kuil

16-06-2011  · 1 reactie

Niet meer de kuil afdekken met plastic, maar de kuil besproeien met een witte vloeistof die uithardt tot een elastische beschermlaag. Als het aan Duitse wetenschappers ligt is deze kuilafdekmethode de duurzame vervanger van het kuilplastic.

Het witte goedje bestaat uit latex, plantaardige olie en alginaat, een stof die veel wordt toegepast in de tandheelkunde. Op de kuil voelt het aan als uitgekauwde kauwgom. Na verloop van tijd krijgt het een bruine kleur. Belangrijke voordelen zijn de betere afdichting langs de randen van de kuil, de verminderde arbeidsbehoefte en verminderde afhankelijkheid van fossiele grondstoffen (olie).

Biologisch afbreekbaar

Het rubberachtige materiaal wordt nog uitvoerig getest en is biologisch afbreekbaar. Daarmee is het bruikbaar als input voor biovergisters, maar het kan mogelijk ook worden vervoederd. ‘In theorie kan een veehouder de bestanddelen gewoon aan de koeien voeren. Doordat het materiaal zich sterk vermengt met voer, zal een koe er weinig van merken. Maar niet alle ingrediënten zijn als voedermiddel toegelaten’, vertelt onderzoeker Anne Uhl in het blad DLZ Agrarmagazin.

Op dit moment werkt Uhl nog aan het verbeteren van de vorstbestendigheid van de beschermlaag. De kosten van de innovatieve kuilafdekmethode zijn vooralsnog onbekend.

De biologisch afbreekbare kuilafdeklaag is bruikbaar als input voor biovergisters
De biologisch afbreekbare kuilafdeklaag is bruikbaar als input voor biovergisters

werkt dit al

werkt dit al
right