Sitemenu

donderdag 3 december 2020
left
content-main-left

Nieuws

Gras voor gas in Flevoland

25-11-2011  · 1 reactie

Het aandeel grasland in de Flevopolder zou de komende jaren wel eens kunnen toenemen. Voormalig LTO-voorman Jan Cees Vogelaar onderzoekt samen met energiebedrijf Essent de mogelijkheden om een 'energyfarm' op te richten.

Onder de naam HarvestaGG neemt Vogelaar het initiatief om groen gas te produceren. Via droogvergisting (dus zonder mest) wordt het gas gewonnen uit biomassa, waarvan 70 procent afkomstig is van voorgedroogd gras. 'We willen jaarlijks tussen de 12 en 15 miljoen kuub gras produceren en aan het net leveren. Het restproduct gaan we opwerken tot een hoogwaardige compost', zegt Vogelaar.

Teeltvergoeding

Vogelaar mikt op een benodigd areaal van 2000 tot 2500 hectare grasland en een opbrengst van 16 ton droge stof per hectare. Wie grond beschikbaar stelt, ontvangt een teeltvergoeding van 1100 euro per hectare per jaar, exclusief de opbrengst van dierlijke mest. Het voor de energyfarm benodigde gras moet in een straal van 15 kilometer rond Swifterbant worden geteeld.

De bouw van de energyfarm start naar verwachting in de zomer van 2012 en gaat tussen de 27 en 30 miljoen euro kosten.

Veel gras nodig voor op te richten energyfarm
Veel gras nodig voor op te richten energyfarm

Subsidie vreters

Zo iets moet toch niet kunnen!! Laat de subsidie vreters nou eens een keer een goed plan ontwikkelen. Eén waar een eind/restproduct voor nodig is. Werkelijk een SCHANDE!! En het ergste is nog dat ze zich zelf een hele piet vinden dat ze zoiets "moois" hebben ontwikkeld. ------ Wereldwijd is er een groot voedsel tekort en wat gaan zij doen, 2500 ha gras verbouwen en dit gebruiken voor het maken/produceren van energie.
right