Sitemenu

zaterdag 10 september 2022
left
content-main-left

Nieuws

Het eiwitgehalte van vers gras ligt momenteel vijftien procent boven het niveau van vorig jaar. Dat concludeert De Heus Voeders uit de eerste metingen van zijn grasproject 'Kijk op gras'. In het project laat De Heus grasmonsters van bedrijven op diverse ondergronden (zeeklei, zandgrond, veengrond en rivierklei) onderzoeken door Blgg AgroXpertus om een beeld te vormen van de voederwaarde van vers gras.

De vroege bemesting, voldoende vocht in de grond en het warme weer zorgen volgens De Heus voor een vlotte omzetting van stikstof in ruw eiwit, dat in week 16 met gemiddeld bijna 260 gram per kilo droge stof vijftien procent boven het gemiddelde van 2010 lag. Om dit proces in gang te houden, is een regenbui op droogtegevoelige gronden wel gewenst, aldus De Heus.

De spreiding in ruw eiwit tussen verschillende ondergronden is behoorlijk en varieert van 226 gram per kilo droge stof op zandgrond tot 304 gram op rivierklei. De Heus adviseert daarom om het ureumgehalte in de melk scherp in de gaten te houden.

Stijging suikergehalte

Dat de zon nadrukkelijk aanwezig is, is volgens De Heus terug te zien in de stijging van het suikergehalte. Het gemiddelde suikerniveau van week 16 kruipt met 150 gram per kilo droge stof naar het topniveau van 2010 (192 g/kg ds). Bekijk hier alle wekelijkse uitslagen van de voederwaarden.

Volgens De Heus is spreiding ruweiwitgehalte in vers gras tussen grondsoorten hoog
Volgens De Heus is spreiding ruweiwitgehalte in vers gras tussen grondsoorten hoog
right