Sitemenu

maandag 25 mei 2020
left
content-main-left

Nieuws

De voorjaarskuilen van 2010 wijken qua samenstelling behoorlijk af van die van voorgaande jaren. Het gras bevat opvallend weinig structuur en veel suiker. Dat blijkt uit cijfers van BLGG AgroXpertus, gebaseerd op de eerste kuilanalyses van dit voorjaar.

In de kuilen die van eind april tot begin mei zijn gemaakt, zit slechts 438 gram NDF en 17 gram ADL. Ten opzichte van andere jaren is dat 30 tot 60 gram NDF en 4 gram ADL minder. Het suikergehalte is daarentegen ten opzichte van vorig jaar met bijna 40 gram gestegen naar 143. Volgens BLGG moeten veehouders bij het voeren van dit kuilgras goed op de stuctuurwaarde van het rantsoen letten. Alleen in combinatie met een structuurrijk product kan de energie in dit kuilgras worden benut. Door het hoge suikergehalte is bovendien de kans op pensverzuring groot.

Gemiddeld 956 vem

De vem-waarde van de voorjaarskuilen is met een gemiddelde van 956 bijzonder hoog. Dit is het gevolg van een hoge verteringscoëfficient (80 procent) en het hoge suikergehalte. Het eiwitgehalte in de voorjaarskuilen van 2010 is lager dan dat van voorgaande jaren. Ruw eiwit daalde met ongeveer 10 gram naar 152 gram.

Het uitzonderlijke voorjaarsweer is de oorzaak van de afwijkende samenstelling van de kuilen. Door droogte, koude nachten en dagelijks veel zon is vooral blad en nauwelijks stengel gegroeid. De ADL is hierdoor laag. Door de koude nachten is er nauwelijks suiker omgezet naar eiwit en droge stof. Dit verklaart het lage eiwitgehalte en het hoge aandeel suiker.

De gemiddelde vem-waarde van de voorjaarskuilen is met 956 hoog
De gemiddelde vem-waarde van de voorjaarskuilen is met 956 hoog
right