Sitemenu

woensdag 20 januari 2021
left
content-main-left

Nieuws

Veehouders ongerust over uitrijden mest

31-08-2010  · 1 reactie

Informatiecentra van LTO-organisaties krijgen honderden telefoontjes binnen van verontruste veehouders, die zien aankomen dat ze hun mest niet op tijd kunnen uitrijden als gevolg van de zware regenval.


Door het late voorjaar en de droge zomer is er in de loop van het jaar veel minder mest aangewend dan voorgaande jaren. De oogst in augustus werd vervolgens vertraagd door het slechte weer, waardoor er minder percelen beschikbaar kwamen om mest uit te rijden. Veel veehouders hebben daardoor nu nog volle mestputten.

Langere uitrijperiode gewenst

LTO Nederland dringt bij LNV aan op een langere uitrijperiode van dierlijke mest op zandgrond, na al een eerder verzoek voor lössgrond. Ook de Nederlandse Melkveehouders Vakbond (NMV) en brancheorganisatie Cumela pleiten voor verlenging van de uitrijperiode. In Vlaanderen (België) is de uitrijperiode onder welbepaalde voorwaarden met tien dagen verlengd tot 12 september.

Doordat veehouders met hun mest blijven zitten, verwacht Cumela dat de afzetprijs van mest verder zal oplopen. Als de uitrijperiode van mest niet wordt verlengd, sluit de brancheorganisatie niet uit dat veehouders de komende winter mest gaan dumpen in plaats van afzetten.

Door de slechte weersomstandigheden kampen veehouders met volle mestputten
Door de slechte weersomstandigheden kampen veehouders met volle mestputten

Mest uitrijden in Vlaanderen

Vergis U niet, in Vlaanderen mag je vanaf vandaag 1 september geen mest meer uitrijden. De verlenging van 11 dagen is enkel van toepassing in een heel klein deel van Vlaanderen, namelijk de zand-leemstreek en dan nog enkele op tarwestoppel of vlasstoppel. Dus helemaal niet op weiland of maïsakkers. Wij mogen zelfs onze weilanden niet herinzaaien die in het voorjaar mislukt zijn door de droogte zonder onze derogatie te verliezen.
right