Sitemenu

maandag 25 mei 2020
left
content-main-left

Nieuws

Het ministerie van LNV geeft een tijdelijke vrijstelling op het scheurverbod op gras op zand- en lössgronden. De vrijstelling geldt van 1 september tot en met 15 september.

Normaal gesproken is het in deze periode van het jaar niet toegestaan om grasland op zand- en lössgronden te scheuren. Als gevolg van de uitzonderlijke weersomstandigheden tot nu toe maakt het ministerie van LNV, dankzij lobby’s van LTO en de Nederlandse Melkveehouders Vakbond, nu toch een uitzondering.

Door de koude winter en het droge voorjaar kampen agrariërs in met name het zuiden en oosten van het land met een slechte conditie van de grasmat. De percelen lijden onder andere aan verdroging en een overmaat aan kweek in het gras.

Gebonden aan voorwaarden

Aan het vernietigen van grasland in de vrijgestelde periode van 1 september tot en met 15 september zijn wel bepaalde voorwaarden gebonden. De vrijstelling geldt alleen voor grasland op zand- en lössgrond en alleen als het grasland door verdroging met minder dan 5 procent van het oorspronkelijk geteelde gras is bedekt of voor meer dan 30 procent uit kweek bestaat.

Als de veehouder gebruik wil maken van de tijdelijke vrijstelling moet hij dit eerst melden bij Dienst Regelingen. Een onafhankelijke deskundige stelt vervolgens vast of aan de voorwaarden voor de vrijstelling is voldaan.

Grasland scheuren toegestaan voor betere conditie grasmat
Grasland scheuren toegestaan voor betere conditie grasmat
right