Sitemenu

dinsdag 26 mei 2020
left
content-main-left

Nieuws

Nieuw rassenonderzoek snijmais

17-11-2009  · 5 reacties

Platform Maisonderzoek Nederland (PMO-NL) heeft de eerste resultaten gepresenteerd van een snijmaisonderzoek dat dit jaar op zes locaties in Nederland werd uitgevoerd. Platform Maisonderzoek is een initatief van zeven maisveredelaars die Praktijkonderzoek Plant & Omgeving van Wageningen UR (PPO-WUR) gevraagd hebben het onderzoek uit te voeren.

‘We waren niet helemaal tevreden over de bestaande mogelijkheden voor onderzoek’, legt René Boons uit namens Innoseeds, een van de initiatiefnemers. ‘We vinden het belangrijk dat de proefvelden op verschillende locaties in Nederland liggen en dat er op verschillende tijdstippen wordt geoogst.’

Naast de officiële Nederlandse rassenlijst en de lijst van DLV Plant zorgt PMO-NL nu voor een derde lijst met informatie over maiseigenschappen. ‘De Nederlandse rassenlijst is een goede lijst waar ook een aantal van onze rassen in voorkomen, maar de rassen op de lijst van PMO-NL zijn beloftevolle rassen waarvan we het waard vinden dat ze onder Nederlandse omstandigheden worden getest’, licht Boons toe.

De officiële rassenlijst publiceert cijfers van meerjaarsgemiddelden, maar die van PMO-NL bevat vooralsnog cijfers afkomstig van één maisseizoen. ‘Volgend jaar vervolgen we het onderzoek en kunnen we ook meerjarige cijfers tonen’, verduidelijkt Boons.

PMO-NL onderzoekt maisrassen op verschillende locaties en op verschillende oogsttijdstippen
PMO-NL onderzoekt maisrassen op verschillende locaties en op verschillende oogsttijdstippen

Twijfel over de voederwaardegegevens ras Aaposito

In de PMO-rassenbulletin 2010 wordt het ras Aaposito, in de groep zeer vroeg tot vroeg ingedeeld, met een VEM/kg ds van 102 (verh.). Het ras laat tevens een zeer goede DS-opbrengst zien - 107 (verh.). Uit de verhoudingsgetallen 102 (VEM/kg ds) vermenigvuldigd met 107 (DS-opbrengst) volgt een VEM-opbrengst van 109 (verh.) - Hoe kan het ras dan een VEM-opbrengst van 111 (verh.) laten zien? - Een makkelijk rekensommetje zou komen op (= 10(2) * 10(7) = 7+2= 10(9)ofwel een VEM-opbrengst van 109. Vraag mij nu af - welk gegeven niet juist is weergegeven: De VEM/kg ds - de DS-opbrengst of de VEM-opbrangst?

ds opbrengst ter discussie

Wel een goede vraag. Maar is de Vem-opbrengst wel een afgeleide van de door jou genoemde kengetallen. Is het niet gewoon een gemeten getal en mag je het niet afleiden uit Vem/kg ds en Vem opbrengst

Re: ds opbrengst ter discussie

Als reactie op de bovengestelde vraag: Kijk de maïsrassenlijst er op na - Het komt nagenoeg overeen - met een kleine afwijking van 1 (-eenheid), in mindering of geplust,moet er niet op afgerekend worden. Het gegeven zegt het al: de VEM - per kg drogestof; Als dit gegeven in een verhoudingsgetal wordt aangeduid en de VEM-opbrengst wordt dit ook, dan is het een makkelijk rekensommetje ( + of - ) m.a.w. als je 2 van de 3 gegevens hebt, is de 3-de onbekende uit te rekenen.
right