Sitemenu

zaterdag 27 november 2021
left
content-main-left

Nieuws

Twee mobiele robots die de koeien omweiden en het grasaanbod reguleren. Lely introduceert na het automatisch melken en voeren nu een automatisch beweidingssysteem. Het zogenoemde 'frontal grazing' beperkt beweidingsverliezen, voorkomt door een constant grasaanbod schommelingen in melkproductie en bespaart arbeid. Het enige wat de veehouder volgens Lely nog doet, is het instellen van het aantal meters grasland dat hij zijn koeien wil aanbieden. De robots zijn ook in staat de koeien terug te drijven, bijvoorbeeld om ze te melken. Lely, die de weiderobot vandaag presenteerde, noemt de techniek het Voyager-automatic-grazing-system.
De robots verplaatsen zich gedurende de dag over een draad langs de randen van het perceel. Met schrikdraad markeren ze het te begrazen gebied, indien wenselijk over een afstand van enkele honderden meters. De afrastering blijft gespannen dankzij een haspel in één van de robots. Ze communiceren draadloos via Bluetooth, een sonarpaneel voorziet het systeem van energie.
Door de geleidelijke dosering hebben koeien voortdurend vers gras, waardoor de pens volgens Lely beter functioneert. Het aanbod van eiwit en suikers is hiermee meer in proportie dan bij de gebruikelijke beweidingssystemen. Lely stelt dat wereldwijd onderzoek heeft aangetoond dat de voerkosten met 'frontal grazing' afnemen terwijl de melkgift stijgt.
Als grove prijsindicatie voor het Voyager-systeem noemt Lely een prijs van 15.000 euro.

De gloednieuwe mobiele weiderobot neemt de veehouder het omweiden uit handen en reguleert het grasaanbod
De gloednieuwe mobiele weiderobot neemt de veehouder het omweiden uit handen en reguleert het grasaanbod
right