Sitemenu

zondag 20 juni 2021
left
content-main-left

Nieuws

De uitslagen van Blgg Oosterbeek tonen aan dat de zomerkuilen net als de voorjaarskuilen erg droog zijn. De zomerkuilen bevatten voldoende suiker maar hebben in veel gevallen een flink NDF-gehalte. Veel melk uit dergelijke kuilen halen vraagt aanpassing in de rantsoenen. Door het hoge droge stofgehalte - bij 93 procent van de zomerkuilen ligt het drogestofgehalte boven de 40 procent - is de bewaarbaarheid duidelijk minder.
Het DVE-niveau is hoog en heeft een gemiddelde waarde van 79 g/kg ds. De OEB, het onbestendige eiwit, is met gemiddeld 23 g/kg ds aan de lage kant. Ruim 20 procent van de zomerkuilen heeft een OEB kleiner dan 5 g/kg ds. In combinatie met snijmaïs en perspulp kan snel een eiwittekort ontstaan.
De verteringscoëfficiënt van de organische stof (VCOS) geeft het percentage weer van de organische stof die de koe verteert. Deze is met 75,7% aan de matige kant. Dit zien we ook terug aan de VEM (876). Oorzaak is het al eerder genoemde hoge NDF-gehalte.

2006 2005
Droge stof g/kg 541 521
VEM per kg ds 876 894
DVE g/kg ds 79 80
OEB g/kg ds 23 23
VOS g/kg ds 682 695
FOS g/kg ds 576 591
ruw eiwit g/kg ds 161 163
ruw eiwit-totaal g/kg ds 173 175
ruwe celstof g/kg ds 258 245
ruw vet g/kg ds 32 30
ruw as g/kg ds 98 99
NH3-fractie % 6,9 6,7
pH 5,2 5,2
VC-OS % 75,7 77,2
suiker g/kg ds 104 119
NDF g/kg ds 519 498
NDF-verteerbaarheid % 68,6 70,7
ADF g/kg ds 290 285
ADL g/kg ds 27 25
right