Sitemenu

maandag 12 september 2022
left
content-main-left

Nieuws

Opnieuw runder-tbc in België

02-04-2013  · 1 reactie

In België is opnieuw rundertuberculose vastgesteld, ditmaal bij een bedrijf in de provincie Luik. Dat meldt het Belgische voedselagentschap FAVV.

Op 147 contactbedrijven vindt momenteel onderzoek plaats via tuberculinatie, een tbc-huidtest. Het FAVV heeft de bedrijven geblokkeerd tot de resultaten van het onderzoek bekend zijn.

Officieel vrij

Officieel is België sinds 2003 vrij van rundertuberculose, maar toch duiken er elk jaar wel enkele haarden op. Zo stelde het FAVV in december 2012 een haard in de provincie Luik vast en in februari 2013 in de provincie West-Vlaanderen.

Elke winter worden alle bedrijven die afgelopen vijf jaar in contact zijn geweest met een tuberculosehaard gescreend, net als bedrijven die rechtstreeks zuivelproducten verkopen. Ook dieren die afkomstig zijn uit risicolanden voor tuberculose ondergaan een test.

Traag groeiend

Rundertuberculose is een traag groeiende bacterie. De infectie kan jarenlang sluimerend aanwezig zijn. Runder-tbc is een zoönose die kan worden overgedragen op iedereen die met een besmet dier in contact komt.

 

Het FAVV voert op de contactbedrijven tuberculinatietesten uit
Het FAVV voert op de contactbedrijven tuberculinatietesten uit

runder tbc

is vlees van deze beesten nog geschikt voor menselijke consumptie
right