Sitemenu

dinsdag 13 september 2022
left
content-main-left

Nieuws

De ontdekkingen van onderzoekers van de Universiteit van Glasgow maken de weg vrij voor nieuwe vaccins en nieuwe behandelmethoden om het Scmallenbergvirus aan te pakken.

Het is de Schotse onderzoekers gelukt om in een reageerbuis een volledig synthetisch Schmallenbergvirus te kweken. Dit synthetische virus kent dezelfde infectieuze kenmerken als het natuurlijke virus.

Met behulp van dit synthetische virus vonden de onderzoekers een gen dat betrokken is bij de bescherming van het virus tegen de gastheer. Virusdeeltjes waarin dit gen was verwijderd, waren veel minder schadelijk. Deze ontdekking maakt volgens de onderzoekers de weg vrij voor de ontwikkeling van nieuwe vaccins.

Schade in hersenweefsel

Hun onderzoek maakte ook duidelijk op welke manier het virus de afwijkingen bij lammeren en kalveren in de baarmoeder veroorzaakt. In de periode dat er in de foetus de zogenaamde bloed-hersenbarrière nog niet werkzaam is, nestelt het virus zich in de hersencellen. Dit verklaart ook waarom het virus bij volwassen dieren veel minder schade aanricht.

Toekomst

Het onderzoek legt niet alleen veel bloot over het Schmallenbergvirus zelf. De onderzoekers denken dat hun werk ook een basis heeft gelegd om soortgelijke virussen in de toekomst sneller aan te kunnen pakken.

Onderzoek maakt weg vrij voor ontwikkeling van vaccin tegen Schmallenberg
Onderzoek maakt weg vrij voor ontwikkeling van vaccin tegen Schmallenberg
right