Sitemenu

vrijdag 9 september 2022
left
content-main-left

Nieuws

Drachtdiagnose aan de hand van melk

04-02-2013  · 4 reacties

Vanaf 1 februari biedt Dierengezondheidszorg Vlaanderen een nieuwe test aan voor drachtdiagnose in melkmonsters. De drachtdiagnose gebeurt via bepaling van pregnancy associated glycoproteins (PAG) ofwel drachtigheidsgerelateerde glycoproteïnes.

De test is al enkele jaren mogelijk aan de hand van bloedmonsters van runderen. De firma Idexx heeft recentelijk een nieuwe testkit op de markt gebracht die deze PAG-waarden ook kan bepalen in individuele melkmonsters van lacterende runderen.

Vanaf 35 dagen

Glycoproteïnes komen bij het rund na dertig dagen dracht in het bloed van de moeder terecht. Ze zijn eerst in bloedserum aantoonbaar en enkele dagen later ook in de melk. Drachtdiagnose via PAG-bepaling in melk kan daarom vanaf 35 dagen na inseminatie – op voorwaarde dat er minstens 60 dagen verstreken zijn sinds de koe voor het laatst heeft gekalfd.

Dieren die vroege embryonale sterfte of een abortus hadden, kunnen nog een tijdje vals positief testen.

De analyses  die gebeuren in het laboratorium van MCC  zullen op het beproevingsverslag gerapporteerd worden als negatief (niet-drachtig), positief (drachtig) of niet-interpreteerbaar.

Dracht is vanaf 35 dagen na inseminatie in de melk aantoonbaar
Dracht is vanaf 35 dagen na inseminatie in de melk aantoonbaar

En dan nog het

En dan nog het belangrijkste: Wat kost het onderzoeken??

belangrijkste

Ik vind prijs niet het belangrijkste, zal heus wel concurrent zijn met KI man, dus paar Euro per koe. Belangrijkste vind ik dat je niet weer een afspraak met iemand moet maken en daarvoor thuis moet blijven, maar wat buisjes met melk vullen, opsturen, en je hoort het wel wat het resultaat is. Voor hobbyboeren zoals ik, die overdag niet thuis zijn erg gemakkelijk. Hoop dus dat dit ook snel in NL beschikbaar komt.

Prijs

De prijs per test is 6,56 euro

mpr

Zal makkelijk zijn om dit tegelijk uit te voeren met de mpr. Crv kan dan zo zien welke koeien er in aanmerking komen voor een drachtcontrole. Enige nadeel is dat wanneer een koe niet drachtig is je niet weet hoe ze in de cyclus zit en of ze afwijkingen heeft.
right