Sitemenu

maandag 12 september 2022
left
content-main-left

Nieuws

De Gezondheidsdienst voor Dieren (GD) heeft vrijdag vastgesteld dat op twee vleeskalverbedrijven, die al klinisch verdacht waren, ook sprake is van een infectie met bvd type 2.

Eerder werd al van de besmetting op één bedrijf vastgesteld dat het gaat om bvd type 2. Het typeringsonderzoek van het bvd-virus op deze drie bedrijven toont een grote overeenkomst met het bvd type 2-virus dat sinds enige tijd op enkele Duitse bedrijven voor problemen zorgt.

Nog één bedrijf verdacht

De GD meldt dat er naast de drie bedrijven op dit moment nog één bedrijf klinisch verdacht wordt. Ook op dit vleeskalverbedrijf zijn dieren uit Duitsland aangevoerd. Tevens is er nog één ander vleeskalverbedrijf met klinische problemen in onderzoek. Gezien die klinische verschijnselen wordt hier echter geen bvd type 2-infectie verwacht.

Geen nieuwe meldingen

De GD laat weten dat er in de afgelopen week geen meldingen binnen gekomen zijn waarbij de klinische verschijnselen wijzen op een verdenking met bvd type 2. Er zijn tot op heden ook geen aanwijzingen voor spreiding buiten bovenvermelde bedrijven. De GD adviseert om alert te blijven op besmettingen en bij twijfel zo spoedig mogelijk contact op te nemen met de dierenarts.

Agressief virus

Bvd type 2 is een agressieve variant van het bvd-virus. Dieren hebben zeer hoge koorts, bloederige diarree, soms bloedingen vanuit de injectieplaats en negentig procent van de geïnfecteerde dieren sterft binnen enkele dagen.

Er zijn bij de GD nog geen nieuwe meldingen binnengekomen van bvd-infecties
Er zijn bij de GD nog geen nieuwe meldingen binnengekomen van bvd-infecties

BVDtype2

Wordt er ook nog gekeken bij welke bedrijven in duitsland deze kalveren weg komen bijv. komen ze weg bij bedrijven waar de botulisme heerst of een schimmel ziekte.
right