Sitemenu

donderdag 15 september 2022
left
content-main-left

Nieuws

Britse wetenschappers zeggen een baanbrekend nieuw vaccin te hebben ontwikkeld tegen mond-en-klauwzeer (mkz).

Het nieuwe mkz-vaccin, ontwikkeld door The Pirbright Institute en enkele andere diergezondheidsinstellingen, is op synthetische wijze geproduceerd. Volgens de wetenschappers een baanbrekende methode, omdat voor de productie van het vaccin geen actief virus nodig is. Hierdoor is het vaccin een stuk veiliger te produceren. The Pirbright Institute was in 2007 zelf de bron van een kleine uitbraak van mkz in Engeland.

Bewaren bij hogere temperaturen

Het nieuwe middel is bij temperaturen tot 56 graden Celsius te bewaren, waardoor het vaccin ook goed te gebruiken is in derdewereldlanden, waar de ziekte vaak voorkomt. Het oude vaccin, dat onder andere in 2001 bij de grote Euopese mkz-uitbraak werd gebruikt, moest gekoeld bewaard worden en dat bracht veel kosten met zich mee.

Blijvende impact

De wetenschappers hopen dat het nieuwe vaccin binnen zeven jaar gebruiksklaar is voor de markt. Hoofd van het onderzoeksteam professor David Stuart ziet nog meer mogelijkheden: 'Dit werk zal een brede en blijvende impact hebben op de ontwikkeling van vaccins. De technologie is mogelijk ook toepasbaar voor andere virussen van dezelfde familie, zoals het poliovirus.'

Het nieuwe mkz-vaccin is veiliger te ontwikkelen
Het nieuwe mkz-vaccin is veiliger te ontwikkelen
right