Sitemenu

vrijdag 1 juli 2022
left
content-main-left

Nieuws

Neospora caninum blijkt in Vlaanderen met vijftien procent de vaakst voorkomende oorzaak van abortus bij runderen.

In bijna vier procent van de onderzochte abortussen werd bvd aangewezen als oorzaak. Dat meldt Diergezondheidszorg Vlaanderen (DGZ) op basis van 9.000 onderzochte abortussen in de periode 2010 en 2011.

Abortus door bacteriële infecties

DGZ wijst tevens op het gevaar van abortus door bacteriële infecties. Met vijf procent bleek Trueperella pyogenes in 2010 en 2011 de vaakst geïsoleerde bacterie. Trueperella pyogenes is een omgevingskiem die bij veel dieren normaal gesproken tot de gewone flora van huid en slijmvliezen behoort, maar zich bij een gedaalde weerstand kan ontpoppen als een opwekker van abortus.

Daarnaast staat Trueperella pyogenes bij rundvee bekend als de etterbacterie. Wanneer bij een dier in het koppel een abces openbreekt, kan de bacterie andere (drachtige) dieren infecteren. Andere bacteriële oorzaken van abortus waren e.Coli (3,5 procent), Q-koorts (1,5 procent), listeriose (1,25 procent) en salmonella (0,21 procent).

Verdubbeling aantal onderzochte abortussen

Vanwege de matige respons van veehouders om abortussen te laten onderzoeken, breidde DGZ Vlaanderen in 2010 het onderzoek naar oorzaken van abortus uit. Het Belgische Voedselagentschap (FAVV) financiert de onderzoeken. Het beleid werpt volgens DGZ zijn vruchten af. In 2010 en 2011 werden meer dan 9.000 abortussen onderzocht, een verdubbeling ten opzichte van de jaren ervoor.

Een abces dat openbreekt kan een gevaar vormen voor drachtige dieren
Een abces dat openbreekt kan een gevaar vormen voor drachtige dieren

Abortus

Ook IBR, blauwtong en Schmallenberg zijn mogelijke virale oorzaken van abortus!
right