Sitemenu

dinsdag 13 september 2022
left
content-main-left

Nieuws

De snelheid waarmee het Schmallenbergvirus zich in 2011 in de West-Europese veestapel verspreidde, heeft te maken met het hoge percentage besmette knutten.

Het Schmallenbergvirus wordt veelal door knutten en muggen verspreid. Vooral van de meest voorkomende knuttensoort in Nederland bleek een hoog percentage besmet. Dit concludeert het Central Veterinary Institute (CVI) op basis van onderzoek van knutten. Voor dit onderzoek gebruikte het CVI knutten die in de herfst van 2011 waren gevangen voor onderzoek naar blauwtong. Bij drie knuttensoorten in Nederland is het Schmallenbergvirus aangetoond. Dit waren ook de knuttensoorten die een rol speelden bij de verspreiding van het blauwtongvirus in West-Europa.

Hoge besmettingsgraad

Bij één van de onderzochte knuttensoorten werd het Schmallenbergvirus in ruim 0,5% van de insecten aangetoond. Dit is een factor tien groter dan de mate van besmetting van deze knuttensoort met het blauwtongvirus tijdens de blauwtongepidemie in Europa in 2006-2008. 
Een andere geteste knuttensoort bleek voor ruim 0,1% geïnfecteerd met het Schmallenbergvirus, een factor vijf groter dan gemeten voor het blauwtongvirus in deze knuttensoort in 2006-2008. Volgens het CVI is deze hoge besmettingsgraad de oorzaak van de snelle verspreiding van het virus.


 

Hoog aandeel besmette knutten zorgde voor snelle verspreiding Schmallenbergvirus (foto GD)
Hoog aandeel besmette knutten zorgde voor snelle verspreiding Schmallenbergvirus (foto GD)
right