Sitemenu

woensdag 17 augustus 2022
left
content-main-left

Nieuws

Op een rundveebedrijf in Ninove (Oost-Vlaanderen) is een tweede geval van brucellose geconstateerd.

Dat bevestigt woordvoerder van het Belgische federaal voedselagentschap (FAVV) Lieve Busschots. Het tweede geval betreft een rund van een zoogkoeienbedrijf in Ninove. Alle dieren van het betreffende bedrijf worden geslacht.

Rund van eerste bedrijf

Het besmette rund was afkomstig van het bedrijf in de provincie Namen waar begin maart voor het eerst brucellose werd vastgesteld. Dit betrof ook een zoogkoeienbedrijf. Uit voorzorg werden toen 200 bedrijven die contact hadden gehad met het bedrijf, op slot gezet. Ook het bedrijf in Ninove was daarmee reeds onder toezicht geplaatst.

Gevolgen brucellose-vrije status

Of het tweede geval van brucellose gevolgen zal hebben voor de brucellose-vrije status van België, is nog niet duidelijk. 'Omdat het bloedonderzoek op de contactbedrijven van het eerste en tweede besmette bedrijf nog loopt, is het nog te vroeg om hier uitspraken over te doen', laat Busschots weten.

De dieren van contactbedrijven ondergaan twee bloedtesten. De eerste wordt meteen uitgevoerd, de tweede na zes weken. Pas na een tweede negatieve test wordt het bedrijf officieel vrij verklaard.

Lees ook: Rundveebedrijven in België op slot door brucellose.

De gevolgen voor de brucellose-vrije status van België zijn nog niet duidelijk
De gevolgen voor de brucellose-vrije status van België zijn nog niet duidelijk
right