Sitemenu

dinsdag 13 september 2022
left
content-main-left

Nieuws

De meerderheid van de Vlaamse rundveebeslagen is in 2011 in contact geweest met het Schmallenbergvirus.

Diergezondheidszorg Vlaanderen (DGZ) onderzocht samen met nationaal referentielaboratorium CODA 6036 bloedmonsters van runderen afkomstig van 247 bedrijven. Van deze monsters bleek 84 procent positief op antistoffen tegen het Schmallenbergvirus. Elk bedrijf had minstens één positief dier. Bij vier op de vijf onderzochte bedrijven vertoonde 80 procent van de dieren antistoffen in het bloed.

Beschermd tegen volgende infectie

Uit het onderzoek concludeert DGZ Vlaanderen voorzichtig dat de kans op klinische symptomen (koorts, gedaalde melkproductie, diarree) in Vlaanderen in de rest van 2012 en 2013 minimaal zal zijn. Hierbij gaat DGZ er van uit dat dieren met antistoffen beschermd zijn tegen een volgende infectie.

Verspreiding in Nederland

In Nederland werd in augustus al bekend dat het Schmallenbergvirus vorig jaar massaal is verspreid onder het rundvee. Van de bedrijven die deze zomer via een tankmelkmonster de aanwezigheid van antistoffen tegen Schmallenbergvirus lieten onderzoeken door de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD), werden bij 92 procent veel antistoffen aangetoond.

Van 6036 bloedmonsters had 84 procent antistoffen tegen het Schmallenbergvirus
Van 6036 bloedmonsters had 84 procent antistoffen tegen het Schmallenbergvirus
right