Sitemenu

zondag 19 september 2021
left
content-main-left

Nieuws

Nederland is ten onrechte als het slechtst presterende land van Europa aangemerkt waar het gaat om antibioticagebruik in de veehouderij. Dat stelt het blad V-focus in een artikel dat eind november verschijnt.

De hoogste medicijnenautoriteit van Europa, het Europese Medicijnen Agentschap EMA, zet Nederland in een recente publicatie neer als het ‘slechtste jongetje van de klas’. Daarmee zet de organisatie politici en beleidsmakers op het verkeerde been, zo staat in het artikel in V-focus.

Onheuse vergelijking

De EMA zou een onjuist beeld schetsen omdat het Veterinaire Comité van EMA niet beschikt over volledig correcte gebruikscijfers per land. Het EMA erkent in het artikel dat in landen met een goed registratiesysteem, zoals Nederland, het gebruik van antibiotica in werkelijkheid lager ligt dan in verschillende andere landen.

Verkoop antibiotica halveert

Tussen 2009 en 2012 is de verkoop van antibiotica in Nederland met 51 procent gedaald. Waarschijnlijk haalt de sector de beoogde halvering van het antibioticagebruik een jaar eerder dan gepland. De cijfers van EMA doen geen recht aan de inspanningen van Nederlandse dierenartsen en veehouderijsectoren om antibioticagebruik te reduceren. Het zou zelfs nadelig kunnen uitpakken voor de concurrentiepositie van de Nederlandse veehouderij.

Nederland is volgens Europese vergelijking hekkensluiter antibioticagebruik
Nederland is volgens Europese vergelijking hekkensluiter antibioticagebruik
right