Sitemenu

vrijdag 1 juli 2022
left
content-main-left

Nieuws

De afleverregels voor kalveren van Belgische rundveebedrijven die vanwege de brucelloseuitbraak op slot zitten, zijn versoepeld.

Het Belgisch Federaal Agentschap voor Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) heeft in overleg met de Beroepsvereniging voor de kalfsvleessector (BVK) een principeakkoord bereikt voor versoepeling van de regels. Dit houdt in dat kalveren van bedrijven die een gunstige uitslag kregen voor het eerste onderzoek op brucellose mogen worden opgehaald. Het FAVV verwacht in de loop van deze week een definitief voorstel van de sector.

Ophalen op vrijdag

De versoepeling van de maatregelen kent enkele voorwaarden. Zo moeten de kalveren worden vervoerd naar een bedrijf dat alleen vleeskalveren houdt. Het ophalen van de kalveren mag alleen op vrijdagen en de dieren mogen alleen opgeladen worden aan de rand van het bedrijf.

502 bedrijven onder toezicht

In maart werd brucellose geconstateerd op drie bedrijven in Wallonië en een bedrijf in Vlaanderen. In totaal zijn 502 bedrijven onder toezicht geplaatst, omdat ze direct of indirect in contact stonden met de getroffen bedrijven. Naar verwachting worden de beperkingen half juni opgeheven als een tweede reeks testen op de bedrijven ook gunstig is.

De Belgische minister van Landbouw Laruelle heeft inmiddels financiële steun beloofd voor de door brucellose getroffen bedrijven.

Kalveren mogen alleen vervoerd worden naar een bedrijf dat vleeskalveren houdt
Kalveren mogen alleen vervoerd worden naar een bedrijf dat vleeskalveren houdt
right