Sitemenu

dinsdag 13 september 2022
left
content-main-left

Nieuws

Belgische onderzoekers hebben het Schmallenbergvirus aangetoond in drie knuttensoorten.

Voorheen werd de rol van knutten bij de overdracht van het Schmallenbergvirus wel sterk vermoed, maar nog niet aangetoond. De ontdekking is het gezamenlijke werk van het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) en het federale Centrum voor Onderzoek in Diergeneeskunde en Agrochemie (CODA).

Virus in blauwtongknutten

De onderzoekers troffen het Schmallenbergvirus aan in de speekselklieren van drie knuttensoorten. De onderzochte knutten waren in september en oktober gevangen in de omgeving van het Belgische plaatsje Betekom, voor het onderzoek naar de verspreiding van blauwtong.

Het Schmallenbergvirus werd gevonden in drie van de vijf soorten knutten die ook het blauwtongvirus overdragen en die in heel België algemeen voorkomen.

180 rundveebedrijven besmet

In twee weken tijd is het aantal rundveebedrijven in België en Nederland waar het virus is aangetroffen, verder opgelopen van 80 naar 180 bedrijven. In België is het Schmallenbergvirus tot nu toe aangetoond op 96 runderbedrijven, 228 schapen- en 11 geitenbedrijven. In Nederland zijn er 84 rundveebedrijven, 103 schapen- en 5 geitenbedrijven waar het virus is aangetroffen.

Knutten met het Schmallenbergvirus brengen ook het blauwtongvirus over
Knutten met het Schmallenbergvirus brengen ook het blauwtongvirus over
right