Sitemenu

vrijdag 1 juli 2022
left
content-main-left

Nieuws

De nationale meldplicht voor veehouders en dierenartsen van misvormd geboren kalveren en lammeren in Nederland wordt afgeschaft. Dat schrijft demissionair staatsecretaris Henk Bleker in een brief aan de Tweede Kamer.

De meldplicht werd ingesteld op 20 december 2011 in het kader van de monitoring van het Schmallenbergvirus. Vanaf die datum waren veehouders en dierenartsen verplicht misvormd geboren herkauwers te melden, waarna het lam of het kalf kon worden opgehaald voor nader veterinair onderzoek bij de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD) of het Centraal Veterinair Instituut (CVI).

Schmallenbergvirus op 237 rundveebedrijven

Het doel van de meldplicht was om zoveel mogelijk gegevens te verzamelen over het nieuwe, onbekende Schmallenbergvirus. Inmiddels is er veel infomatie verzameld en kan het verloop van de ziekte voldoende worden gevolgd via de reguliere monitoring van dierziekten in Nederland, uitgevoerd door de GD.

Tot en met 26 juni zijn er 1683 bedrijven gemeld met verschijnselen die kunnen wijzen op een besmetting met het Schmallenbergvirus. In 1284 gevallen ging het om rundveebedrijven, waarbij op 237 bedrijven het virus ook daadwerkelijk is vastgesteld.

Het Schmallenbergvirus kan vanaf nu voldoende worden gevolgd via de reguliere monitoring van dierziekten
Het Schmallenbergvirus kan vanaf nu voldoende worden gevolgd via de reguliere monitoring van dierziekten
right