Sitemenu

zondag 11 september 2022
left
content-main-left

Nieuws

De Vlaamse zuivelcoöperatie Belgomilk roept een aantal kazen terug wegens een besmetting met de ziekteverwekkende listeriabacterie in een aantal loten. Dat heeft de zuivelverwerker beslist na overleg met het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen, kortweg FAVV.

Kazen vóór 11 mei verkocht onder de merknamen Grimbergen, Affligem, Nazareth, Brugge Goud, Corsendonk, St Maarten en Kievit worden uit de winkelrekken genomen en teruggeroepen. Dat heeft Belgomilk beslist na overleg met het Voedselagentschap FAVV. Bij controles werd in een aantal loten de listeriabacterie vastgesteld.

Producten die vanaf 15 mei verkocht worden, kunnen wel zonder enig risico geconsumeerd worden.

Listeria-infectie

Zuivelfabriek Belgomilk, die jaarlijks 1 miljard liter melk verwerkt, raadt consumenten af om de eerdergenoemde producten die mogelijk besmet zijn, te consumeren.

Listeria monocytogenes is een ziekteverwekkende bacterie die het vaakst opduikt in rauwe melk, kaas, vlees, vis (ook gerookte vis) en schaaldieren. Een infectie met listeria kan bij mensen koorts, spierpijn, maag- en darmklachten en bij zwangere vrouwen mogelijk een miskraam veroorzaken. Als het zenuwstelsel wordt aangetast, kan het tot duizeligheid, hoofd- en nekpijn leiden.

 

Een aantal kaaspartijen van Belgomilk zijn besmet met de listeriabacterie
Een aantal kaaspartijen van Belgomilk zijn besmet met de listeriabacterie
right