Sitemenu

zaterdag 26 september 2020
left
content-main-left

Nieuws

Problemen met vruchtbaarheid waren de belangrijkste reden voor afvoer bij Deense holsteins in 2010. In totaal 16,8 procent van de koeien van wie de afvoerreden bekend is, bleek het bedrijf vanwege vruchtbaarheid te hebben verlaten.

Dat blijkt uit het blad Dansk Holstein. Bij ongeveer zestig procent van de Deense koeien is de afvoerreden geregistreerd.

Bij de Deense roodbonten en jerseys is juist een te lage productie de belangrijkste reden voor afvoer. Het percentage afvoer vanwege een te lage productie lag op achtereenvolgens 23,6 en 22,5. Bij holsteins lag dat percentage op 14,9.

Ook klauw- en beengebreken (13,1 procent) en een verhoogd celgetal (12,3) zijn bij holsteins veel voorkomende redenen voor afvoer. Zowel bij de Deense roodbonten als bij de jerseys lag het percentage afvoer vanwege een verhoogd celgetal op minder dan tien.

Een op zes Deense holsteins verlaat het bedrijf vanwege vruchtbaarheid
Een op zes Deense holsteins verlaat het bedrijf vanwege vruchtbaarheid

denemarken selecteert al veel langer op allerlei kenmerken

gemiddeld de jongste leeftijd van alle europese melkkoeien ondanks alle speciale fokkerijkenmerken waarop t langste wordt geselekteerd....

uiergezondheid

Wat mij opvalt aan de cijfers is het percentage uiergezondheid. Ik denk dat de afvoercijfers in Nederland daarvan hoger liggen. In reactie op bovenstaande, blijkbaar toch in de fokkerij dat wel wertk, Kars.

duurzaamheid

@ noord hollander Hoge afvoerleeftijd is natuurlijk niet per definitie duurzaam. En als je alles zelf mag spuiten spuit je ook eerder en meer, dan dat je overal de veearts bij moet halen
right