Sitemenu

zaterdag 10 september 2022
left
content-main-left

Nieuws

Diergezondheidszorg Vlaanderen (DGZ) waarschuwt rundveehouders voor de opmars van weidekoorts. In Vlaanderen registreerde DGZ tot nog toe twee gevallen van de ziekte. Ook vond DGZ op meerdere bedrijven bij runderen antistoffen.

In Wallonië zijn vijf bedrijfshaarden bekend. De bacterie Ehrlichia phagocytophila ligt aan de basis van weidekoorts. De teek Ixodes ricinus draagt de bacterie-infectie over op runderen.

Symptomen weidekoorts

Weidekoorts, ook tick-borne fever of Ehrlichiosis genoemd, treedt meestal een tiental dagen na uitweiden op. De ziekte veroorzaakt bij runderen hoge, moeilijk te behandelen koorts en hoest. Daarnaast daalt bij melkkoeien de melkgift sterk. De ziekte kan tevens aanleiding geven tot abortussen.

Voorkómen van weidekoorts

De veehouder kan het risico op besmetting van zijn vee met weidekoorts verminderen. Hiervoor kan hij de percelen met lang gras en de percelen in de nabijheid van dichtbegroeide bossen of heggen beter vermijden. Hier is namelijk de kans op teken groter dan in andere percelen. In regio's waar veel teken voorkomen, kunnen tekendodende middelen uitkomst bieden.

Teken verspreiden weidekoorts
Teken verspreiden weidekoorts
right