Sitemenu

zaterdag 2 juli 2022
left
content-main-left

Nieuws

Onderzoek op bvd via oorbiopt

09-12-2010  · 3 reacties

De Gezondheidsdienst voor Dieren (GD) voert vanaf eind dit jaar het bvd-onderzoek met behulp van oorweefsel uit en erkent de uitslagen daarvan in het bvd-bestrijdingsprogramma.

Het farmaceutisch bedrijf Intervet biedt sinds enkele jaren de mogelijkheid om bij het inknippen van de verplichte oormerken een stukje oorweefsel op te vangen; het zogenoemde oorbiopt.

De Gezondheidsdienst kan op basis van het monster bepalen of een kalf bvd-virusdrager is. Omdat dit al bij zeer jonge kalveren kan, blijven de opfokkosten en de verspreiding van het virus volgens GD beperkt.

Op vrijwillige basis

In Duitsland, Zwitserland en Oostenrijk wordt de oorbioptmethode al langer gebruikt bij de nationale verplichte aanpak van bvd. De positieve ervaringen daar waren voor GD aanleiding om het bvd-onderzoek via oorbiopten ook aan Nederlandse veehouders op vrijwillige basis aan te bieden.

GD adviseert geïnteresseerde veehouders contact op te nemen met hun leverancier van oormerken voor het verkrijgen van de oormerken en de bijbehorende tang.

De GD kan op basis van het oorbiopt bepalen of een kalf bvd-virusdrager is
De GD kan op basis van het oorbiopt bepalen of een kalf bvd-virusdrager is

oorbiop

Ik vraag me al lang af waarom ze dit niet in heel europa verplichten!

eindelijk GD

Inderdaad, eindelijk dat GD goedkeuring verleend. Heeft volgens mij wel lang geduurd, die test is toch al even op de markt? Waarom zijn niet eerder de handen ineen geslagen?

testen

weet iemand wat de prijs is van dit soort testen?
right