Sitemenu

zondag 24 januari 2021
left
content-main-left

Nieuws

Per 3 mei is voor Nederland de knuttenvrije periode in verband met blauwtong beëindigd. Dat melden de Productschappen Vee, Vlees en Eieren. Doorgaans zijn de vangst van de eerste knutten na de winterperiode en de weersverwachtingen aanleiding om de knuttenvrije periode te beëindigen.

Het aflopen van deze periode zorgt ervoor dat er weer een aantal maatregelen rondom het vervoer van herkauwers van kracht zijn. Bij vervoer uit of door gebieden met een andere blauwtongstatus moeten herkauwers behandeld worden met insecticiden. Dat geldt ook bij vervoer van slachtdieren.

Bij de export van dieren naar gebieden die vrij zijn van blauwtong type acht of gebieden met een laag risico moet altijd een door de VWA goedgekeurde isolatie tegen knutten plaatsvinden. Dit geldt alleen wanneer in het betreffende gebied geen immuniteit is vereist en wanneer dieren via PCR of serologie zijn getest.

Blauwtongvrije status

Bij de export van herkauwers jonger dan drie maanden naar een gebied waarvoor immuniteit is vereist, is het niet meer mogelijk dit op basis van PCR of serologie te doen. Er is namelijk geen garantie meer te geven dat de dieren vanaf de geboorte beschermd zijn geweest tegen knutten.

In 2009 is Nederland blauwtongvrij geweest. Wanneer ook in 2010 geen viruscirculatie wordt vastgesteld krijgt Nederland haar officiële blauwtongvrije status weer terug en vervallen bovengenoemde maatregelen. De Productschappen hameren er daarom op ook in 2010 nog te vaccineren tegen blauwtong.

De Productschappen adviseren ook in 2010 te vaccineren tegen blauwtong
De Productschappen adviseren ook in 2010 te vaccineren tegen blauwtong
right