Sitemenu

maandag 30 november 2020
left
content-main-left

Nieuws

Met het antibioticum Naxcel® Cattle van Pfizer tegen tussenklauwontsteking heeft de melkveehouder geen wachttijd voor de melk en is de wachttijd voor vlees slechts negen dagen. Bovendien hoeft de veehouder het middel van Pfizer Animal Health maar één keer achter het oor in te spuiten.

Onlangs kreeg het antibioticum een Europese registratie en sindsdien kunnen Nederlandse veehouders het middel toepassen. Het middel is in een aantal landen, waaronder de VS en Chili, al enkele jaren op de markt.  
Het werkzame bestanddeel ceftiofur is niet nieuw, maar het molecuul waarin het werkzame bestanddeel zit wel. 'Dankzij deze nieuwe formulering heeft het middel een lange werkingsduur en hoeft de veehouder het middel maar één keer toe te dienen', legt productmanager rundvee Petra Galesloot uit.

Achter het oor

De veehouder kan het antibioticum na een training van de veearts zelf achter het oor spuiten. Galesloot over de werking: 'Wanneer het antibiotica achter het wordt ingespoten, blijft het middel lang op deze plaats in een soort van depot zitten. Vanuit het depot komt het werkzame middel langzaam en verspreid over een langere periode in het bloed terecht. Zo ontstaat een evenwicht tussen het depot en de werkzame stof in het bloed. Omdat het oor bij de slacht als afval wordt weggesneden en weggegooid is de wachttijd voor vlees vastgesteld op negen dagen.'

Europese registratie voor antibioticum tegen tussenklauwontsteking
Europese registratie voor antibioticum tegen tussenklauwontsteking

Naxel door de veehouder in te spuiten???

Is dit volgens de regelgeving van de goede veterinaire praktijken?... Dr. Jo Maris Dierenarts N2453 Lummen
right