Sitemenu

zondag 20 juni 2021
left
content-main-left

Nieuws

GD, NRS en UGCN (Uiergezondheidscentrum Nederland) onderzoeken de mogelijkheid om mastitisgegevens uit de praktijk in de stierindex op te nemen. Scandinavische landen berekenen al langer de fokwaarden voor uiergezondheid met gebruik van de werkelijke mastitisgevallen. 'In Scandinavië is dat veel eenvoudiger te realiseren. Daar behandelt de dierenarts elk geval van mastitis, waardoor die gegevens automatisch in een database terechtkomen', vertelt GD-dierenarts Otlis Sampimon, die bij het nieuwe project betrokken is.
Voor het onderzoek wisselt GD monstergegevens van bacteriologisch onderzoek uit met NRS, die vervolgens zijn rekenmethoden op de verkregen informatie loslaat.
Na een jaar moeten de eerste resultaten bekend zijn, waarna in NVO-verband besloten wordt of de gegevens toegevoegde waarde geven aan de fokwaarde voor uiergezondheid.
Sampimon geeft aan dat het project heel specifieke kennis over uiergezondheid kan opleveren: 'Het is "wishfull thinking", maar misschien kunnen we in de toekomst zelfs een aureusindex of een coli-index ontwikkelen.'

right