Sitemenu

vrijdag 5 maart 2021
left
content-main-left

Nieuws

Deskundigen stellen vast dat het blauwtongvirus in België, Nederland en Duitsland van een ander type is dan eerder gedacht, meldt het persagentschap Belga.

De blauwtongziekte duikt sinds enige jaren regelmatig op in zuidelijk Europa. Van de ziekte zijn 24 typen bekend. Deskundigen gingen er eerder vanuit dat waarschijnlijk type twee in Nederland was opgedoken. In dat geval zou een klein insect, de knut, het virus hebben overgebracht. Het idee was dat de ziekte daardoor uiterlijk in november voorbij zou zijn, aangezien de insecten die het virus verspreiden dan niet meer vliegen.
Deskundigen stellen nu vast dat het virus dat zorgt voor de blauwtonguitbraak in België, Nederland en Duitsland van het type acht is en niet van het type twee zoals eerder gedacht. Dit type virus heeft een ander beeld dan bijvoorbeeld in Spanje. Blauwtong treft er doorgaans vooral schapen, maar hier hebben ook runderen symptomen.
Omdat dit type virus tot nu toe alleen voorkwam in landen beneden de Sahara is het nog niet duidelijk hoe het hier belandde. Duidelijk is evenmin waar de virusoverdracht nu plaatsvindt en of dit type de winter zal overleven.
Inmiddels zijn in de 20 km zone in België opnieuw drie haarden ontdekt wat het totaal brengt op 49. De nieuwe haarden hebben geen invloed op de huidige afbakening van de 20 km zone.

right