Sitemenu

zaterdag 23 oktober 2021
left
content-main-left

Nieuws

De definitieve vaststelling van de virusziekte bluetongue (blauwtong) in het Limburgse Kerkrade heeft tot diverse maatregelen van het ministerie van LNV geleid. Sinds donderdag 17 augustus 22.45 uur geldt een algeheel exportverbod van levende herkauwers en voor levende producten van deze dieren, zoals sperma, eicellen en embryo's. Rond de besmette bedrijven is een beschermingsgebied van 100 kilometer vastgesteld, met daaromheen nog een toezichtsgebied van 50 kilometer extra. Levende herkauwers en producten daarvan mogen deze gebieden niet verlaten.
In het beschermingsgebied adviseert het ministerie om herkauwers, varkens en paarden op te stallen en insecticiden te gebruiken. In 20 kilometer rond het besmette bedrijf is het opstallen van herkauwers verplicht, evenals het gebruik van insecticiden. Binnen de straal van 20 kilometer is aan- en afvoer van levende herkauwers verboden.

Geen directe overdracht bij herkauwers

Bluetongue is een virusziekte waar vooral schapen ernstig ziek van kunnen worden, of aan sterven. Andere herkauwers kunnen wel met het virus worden besmet, maar worden meestal niet ziek. De ziekte is voor mensen ongevaarlijk
De overdracht van het virus, ook wel het Orbivirus genoemd, vind plaats door steken van bepaalde muggen. De mug steekt eerst een besmet dier en geeft het virus daarna door aan onbesmette dieren. Tussen de herkauwers onderling is geen directe overdracht mogelijk.
De ziekte en de muggen kwamen eerder alleen voor in warme gebieden. In Europa gaat het dan om Italië, Spanje, Portugal en Griekenland. In 2004, 2005 en 2006 waren er uitbraken in Spanje en in 2004 in Portugal. Vermoedelijk door klimaatverandering komen de ziekteverspreidende muggen steeds noordelijker voor.

right