Sitemenu

woensdag 14 september 2022
left
content-main-left

Nieuws

Veecom en KI Samen gaan samen stieren testen

10-04-2013  · 5 reacties

De fokkerijorganisaties Veecom en KI Samen gaan voor de Nederlandse markt samen jaarlijks een aantal stieren testen.

Aanleiding voor het gezamenlijke fokprogramma is dat volgens beide organisaties door genomic selection bloedvernauwing optreedt en er een te eenzijdige focus op stieren met een scherp type is.

Onder de naam Farmers Wish brengen Veecom en KI Samen daarom jaarlijks twee tot vijf stieren op de markt die van het rondere type zijn en daarnaast zo veel mogelijk outcrossbloed hebben. ‘Genomic selection is wel degelijk een goed middel, maar dit middel is een doel geworden. Er wordt tegenwoordig te weinig naar zowel stieren als stiermoeders gekeken, terwijl die ook zelf kwaliteit moeten tonen om goede dochters te kunnen geven’, stelt Wim de Boer namens Farmers Wish.

Zeven euro per dosis

De stieren uit het programma van Farmers Wish worden gehuisvest bij KI Samen. De eerste twee stieren, een Lonar- en een Jerudozoon met respectievelijk de aAa-codes 561 en 516 die staan voor het rondere type dier, komen over enkele weken beschikbaar. De stieren gaan zeven euro per dosis kosten en zijn bij beide ki-organisaties verkrijgbaar.

KI Samen handhaaft naast Farmers Wish ook gewoon het bestaande fokprogramma en importeur Veecom blijft daarnaast putten uit de Italiaanse genetica.

Farmers Wish stelt stieren beschikbaar van het rondere type
Farmers Wish stelt stieren beschikbaar van het rondere type

Hoezo fris bloed.

En de eerste Lonar zoon komt uit een O Man moeder, zucht hoezo voorzien in vraag naar andere bloedlijnen. En Jerudo is zelf natuurlijk ook al heel veel ingezet als stiervader voor roodbont. Lijkt me meer stieren met goede aAa fokken zodat ze bij alle aAa boeren de vaten kunnen vullen.

Ander bloed

Outcross binnen de hf populatie is volgens mij meer een commerciële term. Ik geloof wel in betrouwbaarheid. We zullen zien wat het ons brengt!

ik lees t anders

veecom laat zn proefstierrietjes produceren in grashoek in plaats van in kampen en als vriendelijkheidsgebaar gaan ze wat samen testen met ronde stieren nou die heeft samen volop van alle rassen op de wereld bijna Een ding staat al vast ondanks de 4 minuten koe en veel AAA heeft Veecom nog weinig opvallende jonge stieren uit de proef gekregen.........

Prima, ik hoop dat ze de

Prima, ik hoop dat ze de belofte ook werkelijk waar maken, als het puntje bij paaltje komt lopen iedereen toch weer achter hetzelfde aan. Zelfde stieren zelfde koefamilie en dezelfde fokker want staat zo goed op de folder en verkoopt gemakelijker. Nee de echte creativiteit en lef is echt uit de KI fokkerij verdwenen.De resultaten zijn er ook na... jammer.

Hier maar overgegaan op

Hier maar overgegaan op natuurlijke dekking, de resultaten zijn hier kwa tkt een stuk beter door geworden en de kosten een stuk lager. En we kunnen de productie er goed bij houden (11000KG). En het vervangingspercentage gezakt na 17%. Die hele sperma handel is 1 groot commercieel gebeuren!
right