Sitemenu

maandag 12 september 2022
left
content-main-left

Nieuws

Het Europese samenwerkingsverband Eurogenomics beslist later dit jaar of het genomictesten wil vrijgeven aan fokkers die zelf hun stiertjes willen testen.

Dat zei Alfred de Vries, manager fokkerij van CRV, tijdens een themabijeenkomst van de Federatie Veeteeltstudieclubs Zuid Holland in Waarder. Het besluit om al dan niet over te gaan tot vrijgave van de test is mede afhankelijk van de ervaringen in de Verenigde Staten. Daar kunnen fokkers vanaf 1 april de stiertjes laten testen op genomics. ‘Als we de test in Europa vrijgeven dan doen we dat in elk geval gezamenlijk’, zei De Vries.

In Eurogenomics werken de landen Nederland, Vlaanderen, Duitsland, Frankrijk, Spanje, Polen en de Scandinavische landen samen om een zo groot mogelijke referentiepopulatie te vormen, de grootste wereldwijd.

Eerlijke onderhandeling

Jan de Vries, (mede)oprichter van onder meer Diamond Genetics, kijkt uit naar het vrijgeven van de test. Hij organiseert onder meer veilingen voor ki-stieren en vindt vrijgave van de test het meest transparant voor de prijsvorming van stieren. ‘Voor een eerlijke onderhandeling moeten zowel koper als verkoper beschikken over dezelfde informatie.’ Alfred de Vries gaf aan dat er in het geval van een vrijgave van de test waarschijnlijk wel een recht van eerste koop wordt bedongen door CRV. ‘Het is anders wel heel makkelijk meeliften voor partijen die niet hebben geïnvesteerd in het systeem.’

Fokkers komen op dit moment nog niet in bezit van de uitslag van de genomictest van een stierkalf
Fokkers komen op dit moment nog niet in bezit van de uitslag van de genomictest van een stierkalf

gTPI

Volgens mij zit bijna de hele wereld naar de gTPI uit USA te kijken, de rest is alleen voor lokaal gefok en dus klein geld. En USA gaat het vrijgeven binnenkort, niet alleen Jan de Vries is hier blij mee. Elke boer kan in principe z'n eigen fokprogramma beginnen, en dat zie je dus ook al overal gebeuren, met als een van de eersten JetStream Genetics. Mooi man.

gewoon amerikaanse cijfers

wat een geneuzel toch weer van die belangrijke europese commissie de meeste deelnemers zoals polen denemarken etc. hebben nog nooit iets gepresteerd op fokkerijgebied en gaan nu dan de dienst uitmaken belachelijk.........
right