Sitemenu

zondag 11 september 2022
left
content-main-left

Nieuws

Italiaans bedrijf met 56 honderdtonners

19-03-2013  · 14 reacties

In Italië is een melkveebedrijf met nog meer honderdtonners dan dat van de Nederlandse melkveehouders Jos en Ingrid Knoef.

Op het bedrijf van de melkveehouders Luciano Zani en zijn zonen Gianluca en Alessandro uit Ghedi gingen in 2012 zeven honderdtonners over de grens van 100.000 kg melk. Dat brengt hun totaal op 56 honderdtonners, meldt het Italiaanse tijdschrift Bianco Nero.

Bedrijf met 500 koeien

Op het bedrijf van de Nederlandse recordhouders Jos en Ingrid Knoef passeerden inmiddels 51 koeien de grens van 100.000 kg melk. Het bedrijf van de familie Zani is met 500 koeien wel aanzienlijk groter dan dat van de familie Knoef.

Fokker van Mascalese

Het hoge aantal honderdtonners is niet de enige overeenkomst tussen de twee bedrijven; beide leverden ze ook een fokstier af. De familie Knoef fokte de stier Big Winner, de Italiaanse familie Zani de stier Zani Bolton Mascalese, de huidige nummer één in het Italiaanse PFT-klassement.

De familie Zani fokte ook Mascalese, de huidige nummer één van Italië
De familie Zani fokte ook Mascalese, de huidige nummer één van Italië

56 100-tonners

Prachtig resultaat! Hoe zijn de gehaltes op dit bedrijf?

jammer dat de italiaanse genetica niet meer internationaal tot..

laatst in fribourg natuurlijk een fantastiche kampioene met een italiaanse vader gezien maar gemiddeld vallen de italianen later eigenlijk een beetje tegen met hun fokprodukten in onze lage landen

Italiaanse genetica

Hier vallen italiaanse stieren echt reuze mee. Ze doen het hier eigenlijk gewoon erg best. Hebben nu prachtige kalveren van parocas en end story zitten en we kijken vol spanning uit naar de kalveren van wyman en overige kalveren van parocas. Ook stier van prince uit een beste watha dochter doet het goed.

100 tonners

In de indexen was dat misschien zo al hoewel met fokstieren als Mincio Goldfarm en Wyman is dat ook achterhaald Stieren uit het verleden als Flagello Birbo en Ralstrom presteren zeer goed op ons bedryf

Goldsun

En wat dacht je van Goldsun!

Goldsun

Ook Goldsun is een stier van formaat. Laat toch wel apart beste exterieurcijfers noteren en niet alleen in Italië. Komt natuurlijk ook uit een beste koei...........

goldfarm

Ik vind op dit moment goldfarm een beste italiaanse goldwyn zoon en in mijn ogen nóg beter dan goldsun. Heeft er al iemand kalveren van? Ben zelf aan het denken om hem gaan in te zetten vanwege zijn brede kruizen.

Goldsun

Goldfarm is 2 keer storm via goldwyn en uit een storm. De ervaring leert 2 keer inspiration (de Grootvader van Storm) is top of flop.

Cijfermaffia

Indexcijfersjournalistiek Noordhollander. Die cijfers kloppen m.i. niet Denk je nou echt dat Italie in melkvererving gemiddeld lager scoort dan Nederland. Dat zou je uit de omrekening van Italiaanse naar Nederland moeten concluderen. Italie is veel eerder met holsteinsstieren begonnen dan Nederland. Hebben altijd de wereldwijd beste stieren gebruikt en veelal melkverervers (Daardoor scoren ze ook gemiddeld lager voor gehalten dan de nederlandse) Kortom zij fokken mondiaal terwijl Nederland al 25 jaar een bekrompen fokproggramma heeft waarbij melkvererving geen prioriteit is en nog steeds worden Italiaanse stieren negatief omgerekend voor melk. Rara .PS ik ben onafhankelijk en heb geen binding met Veecom of wat dan ook, ik geef geen oordeel over Italiaanse stieren wel over omrekening

Zorgenkindje

We dwalen wel wat af van het mooie resultaat van de 56 honderdtonners maar ik ben het met HIP wel eens dat de omrekening naar Nederland een zorgenkindje is al jaren. Maar zolang er geen onafhankelijk stamboek is zal dat niet veranderen.

Makkelijk scoren

@ JSB, wat wou je er aan veranderen dan. Wil je op een bepaalde manier hoe dan ook stieren kunnen vergelijken dan heb je interbull nodig. Heeft stamboek weinig mee van doen aangezien interbull een zweeds bedrijf is. En niet het stamboek de fokwaardeschatting verzorgt maar het GES. Natuurlijk een fantastische prestatie van Zani holsteins. En de Italiaanse stieren zien er nu ook goed uit. Echter in het verleden (net als met de Zwitsers) waren er toch (heel) veel tegenvallers uit Italie.

Topprestatie

Eén 100.000 kg. melk is al een top prestatie, laat staan 56. Ook zie je maar weer dat ook op grote bedrijven zulke prestaties mogelijk zijn en die dus niet per definitie dieronvriendelijk zijn. Reactie op JSB Holstein: Het is volgens mij Interbull en het GES (waar ook de sperma importeurs lid van zijn) die de omrekening verzorgen en niet het stamboek. Vind het een beetje goedkoop dat je op deze manier je populaire quotes meent te moeten publiceren. Basseer je op de feiten en oordeel dan! Als er een omreking klopt, dan is dat wel voor produktie. Vooral die voor kg. melk (je meet immers overal het zelfde), waar correlaties tussen landen heel hoog liggen en dus vrij eenvoudig zijn om te rekenen.

interbull klopt per definitie

interbull klopt per definitie lange altijd niet! ik ga geen stieren noemen maar ik ken er een aantal die in land van herkomst rond de 93-95 voor melksnelheid hebben met dikke 90% betrouwbaarheid. ga je omrekenen naar interbull, dan heeft eenzelfde stier een melksnelheid van 102 en een betrouwbaarheid van goed 65% puur omdat de weging van de vader en moedersvader lijn erbij in berekend zit.. dan is het voor mij wel duidelijk welke cijfers ik dus aan houd voor mijn veestapel

56 toppers en ook nog een "megastal"!

Een top prestatie die 56 100tonners!! Dit zouden ze eens bij een organisatie moeten opvangen die tegen het bel(ij)d zijn van "megastallen".
right