Sitemenu

woensdag 1 december 2021
left
content-main-left

Nieuws

Door de aanpassing van het selectiebeleid in 2012, heeft CRV vroegtijdig ingespeeld op de marktontwikkeling op het gebied van uitbetaling van melk. Die conclusie trekt de fokkerijorganisatie in een persbericht na een eigen analyse.

Nadat GES de wegingsfactoren in de Inet-formule in 2012 had veranderd, paste CRV direct haar fokkerijbeleid aan vanwege de te verwachten marktontwikkelingen. FrieslandCampina maakte het verwachte melkprijsbeleid deze week uiteindelijk bekend.

Correlatie van 98 procent

De zuivelcoöperatie wil de negatieve grondprijs afschaffen, gaat geld betalen voor lactose en gaat kilo’s eiwit in verhouding meer waarderen dan vet. Op de aanpassing van de Inet-formule, waardoor melk en kilo’s vet en eiwit meer worden gewaardeerd dan percentages vet en eiwit, kwam destijds de nodige kritiek.

In de analyse van CRV is de huidige Inet-berekening vergeleken met een onofficiële Inet-berekening afgestemd op het voorgenomen uitbetalingssysteem van FrieslandCampina. De correlatie is 98 procent.

Holstein zwartbont profiteert

Uit een doorrekening op stierniveau blijkt inderdaad een stier met een flinke melkvererving en wat lagere gehalten te profiteren in de onofficiële Inet-formule. Holstein zwartbont is het enige ras dat foktechnisch gezien van het veranderde uitbetalingssysteem profiteert, alle andere rassen verliezen Inet door de aanpassingen.

De nieuwe Inet-berekening van 2012 heeft een hoge correlatie met het nieuwe uitbetalingssysteem van FrieslandCampina
De nieuwe Inet-berekening van 2012 heeft een hoge correlatie met het nieuwe uitbetalingssysteem van FrieslandCampina

Bijzonder is het niet

Nee bijzonder is het zeker niet, dat juist alleen de zwartbonte koeien (op basis van index) hier alleen van profiteren. Dat is nu juist de tak waar het meeste van verkocht (moet) worden. Volgens mij is het fokdoel de afgelopen 30 jaar helemaal niet veranderd. Toen wilde men ook een duurzame koe die genoeg gaf, lang mee ging, laag celgetal had en elk jaar een kalf kreeg. Nu is alleen de vraag of deze doelen in de praktijk ook worden gehaald?!............... Om CRV nu een schouderklopje te geven vind ik iets voorbarig, zo goed gaat het in mijn ogen niet met het behalen van die doelen. En als iedereen zichzelf de spiegel zou voorhouden weten zij beter.

CRV

Ijdelheid der ijdelheden....CR-Delta, Friesland-Campina, Vion, Rabobank enz. Keer op keer wat nieuws uitvinden, met als eindresultaat dat het de boer niks extra oplevert.Uiteindelijk KOST het weer geld! Wie het kleine niet eerd is het grote niet weerd... Melkveeboeren denk hier eens over na.

wat zijn we goed

Ik vind het artikel ook wel een hoog gehalte aan 'kijk ons eens goed zijn' hebben. Nu gebruik ik toch al 30 jaar geen Nederlandse stieren (en kans daarop komende jaren is 0 gezien genomics fokbeleid van CRV) dus zo belangrijk vind ik het niet, er zijn zijn stieren genoeg op deze wereld. Zit allemaal wel erg ver van wat ik wil af, ook als ik bij andere boeren in de stal kijk. Kost allemaal erg goed management om een koe iets meer dan 8000 gemiddeld te laten geven, dus al dat goede van dat fokdoel daar geloof ik niet zoveel van. Ze geven bij mij nog iets meer met veel slechter management. Moeilijk doenerij dus allemaal daar in Arnhem. @Jan: de opmerking 'Wie het kleine niet eerd is het grote niet weerd' vind ik wel van groot calvinisme getuigen, durf te leven man, er gaat in NL niemand dood van de honger.

Een berekening opjezelf

Een berekening opjezelf aanrekenen is nooit zo moeilijk!
right