Sitemenu

zaterdag 10 september 2022
left
content-main-left

Nieuws

Atlantic en Redman nieuwe lijstaanvoerders

10-04-2013  · 11 reacties

Delta Atlantic en Lowlands Redman zijn de nieuwe lijstaanvoerders van de Nederlandse NVI-lijst na de jongste Interbull-draai.

Atlantic, een Ramoszoon uit Etazon Renate van CRV, werd als jonge stier al veelvuldig ingezet. Zijn eerste 164 melkgevende dochters bezorgen hem nu 297 NVI en 113 exterieur. Ook Ramoshalfbroer Blom Farm Award maakte een sterk debuut. De roodfactorzoon scoort vooral sterk op gezondheidskenmerken. Opvallend is ook de prestatie van Schillview Garret. De importstier van Heemskerk prijkt met het aan de melk komen van zijn fokstierdochters op de derde plaats in de NVI-lijst. KI Samen meldt de prestaties van Jimm Holsteins Tomahawk. De Tandemzoon werd gefokt door John de Vries en stamt uit de exterieurrijke Venetiekoefamilie.

Franklin uit NRM-winnares

Ook bij roodbont is er in de vorm van Lowlands Redman een nieuwe lijstaanvoerder. Redman is een Fictionzoon met een hoge kilogram-eiwitvererving. Exterieurrijke genen heeft Lowlands Franklin. De Mr. Burnszoon stamt via Taco uit NRM-winnares Flora (v. Tulip) van Floris Dorrestijn en Tine van Houselt uit Laren. Ook Peeldijker Burnstyn is een Mr. Burnszoon en hij start met goede exterieurcijfers.

De-Su domineert in de VS

In de Verenigde Staten domineren stieren van het bedrijf De-Su de indexlijsten. Zo staat De-Su Observer bovenaan de Amerikaanse TPI-lijst. De Planetzoon werd als jonge genomicstier al veelvuldig ingezet als stiervader en hij duwt de lijstaanvoerder van de vorig draai, BadgerBluff Freddie (O Man), naar de tweede plaats.

Mr. Burns ontpopt zich in Canada als de nieuwe stiervader. Hij kreeg deze draai 26 zonen met een dochtergeteste fokwaarde, waarvan Regan-ALH Diplomat de hoogste genoteerde is in de LPI-lijst. Diplomat komt uit O Mandochter A-L-H Destiny en is daarmee een halfbroer van Danillo (v. Goldwyn).

Nederlandse Bokko in Duitsland

Met het aan de melk komen van zijn fokstierdochters neemt Via Thelo weer de koppositie in van de Franse ISU-lijst. O-Manzoon Thelo blijft daarmee Mascolzoon Bridgeport voor. Nieuwkomer Cosinus is een zoon Horstyle Maxwell (v. Marshall) met 169 ISU en 2,4 punten exterieur.

Guarini is de nieuwe nummer een op de Duitse RZG-lijst. De derdekalfsdochters van de Goldwynzoon zorgden voor een verbetering van zijn productiecijfers. Voor een Nederlands tintje zorgt Abtshoeve Bokko. De Billionzoon werd gefokt door de Martin van Beek uit Oosterhout en fokt productieve koeien met een fraaie vet-eiwitverhouding.

Veeteelt een dag later in de bus

Een volledig overzicht van de fokwaarden is te vinden op www.gesfokwaarden.nl of in Veeteelt die vrijdag in de bus valt bij de Nederlandse lezers.

De 164 melkgevende dochters zorgen voor een leidende positie van Delta Atlantic
De 164 melkgevende dochters zorgen voor een leidende positie van Delta Atlantic

Fout in de indexen

Ik vraag me toch heel sterk af hoe het kan dat Windhammer/Stanleycup en Willrock/Wilthing ineens niet meer dezelfde fokwaarden kunnen hebben. Alle dochters van deze genetisch dezelfde stieren worden op één hoop geveegd. Dat terwijl de indexen in het land van herkomst wel dezelfde niveau's hebben. Dit is toch uiterst merkwaardig?!

Geboortegemak

Hallo Sjinkie. Scherp opgemerkt, maar deze verschillen in NVI tussen deze volle broers worden nu veroorzaakt door verschillen in de fokwaarden voor geboortegemak. Van beide stieren werden inmiddels al kalveren geboren en van deze geboortes al gegevens verzameld. Daar lopen de fokwaarden niet paralel en dat heeft uiteindelijk (minimale)gevolgen voor de nvi-fokwaarden. De fokwaarden voor productie, exterieur en gezondheid zijn verder wel identiek.

genomics

Lees in het tapblad 'bijdrage genomics' bij desbetreffende stieren een bijdrage voor inet en levensduur. Wanneer komt deze bijdrage op 0 te staan? Zo scoort atlantic nu ruim 650 kgm, zonder extra genomics bijdrage was dit maar 400 geweest. Dus eigenlijk scoort atlantic lager voor kgm en inet. Verlaging van inet en levensduur heeft weer als gevolg lager nvi. Wordt nu dus atlantic niet te hoog ingeschat, met als gevolg dat meer mensen in genomics gaan geloven?

zeepbel

de vaarzen scoren slechts 250 kg melk ,op papier is atlantic gezakt naar 650 kg en de komende draaien zal hij verder zakken als de genomiczeepbel langzaam leeg loopt.ook de nvi zal zakken als de levensduur niet meer op genomiczeepbel basis is.

genomics

Als men nu nog twijfelt of genomics werkt dan weet ik het niet meer!! Kijk even verder dan neus lang is,zelfs de plantensector werkt hier al veel langer mee en met zulke successen dat er geen alternatieven meer bestaan!!

ramoszoon beter dan vader ??

niet bijzonder gewoon uit de oude doos van osnabruck wellicht kost t ramossperma minder dan van zn zoon..............

Genomics

Ooit van genotype en fenotype gehoord?

Hoop op reactie van Redactie Veeteelt

Op henkie zijn vraag!

Genoombijdrage

Henkie heeft gelijk dat Atlantic op basis van 164 dochters die gemiddeld ongeveer 150 dagen in lactatie zijn 250 kilo melk vererft. Maar er is geen enkele stier waar de productiefokwaarde alleen op deze gegevens is gebaseerd. Fokwaardeschatting benut alle informatiebronnen die er zijn en op basis van de verwachtingswaarde van de productie van de Atlanticdochters in de tweede en derde lijst wordt de productiefokwaarde bijgesteld naar 343 kg melk. De genomics van Atlantic geven echter nog steeds aan dat de stier een hogere potentie heeft dan bovengenoemde twee informatiebronnen beweren en daarom plust de melkvererving 266 kg naar 609 kg. Maar aan de andere kant gaat er op basis van de genoominformatie bij Atlantic ook een punt exterieur af. Alleen op basis van de 80 ingeschreven dochters zal hij geen 113, maar 114 staan. Genomics verwacht dat dit nu iets te hoog is ingeschat. Over een paar jaar zullen de Atlanticdochters zelf bewijzen wat ze kunnen, voorlopig moeten we het nog doen met een groot deel voorspelling.

Atlantic

Het ziet er wel mooi uit, ik heb wel wat twijvels over het hoge cijfer van 115 voor robuustheid als het maar niet van die dikkertjes worden. Ik hoop dat we ze zullen zien op de Koe Expo in Zwolle.

Koe Expo

Dat moet lukken uit 164 melkgevende dochters!!
right