Sitemenu

dinsdag 13 september 2022
left
content-main-left

Nieuws

Stouwdamshof Jacoba 8 is niet meer

28-12-2012  · 18 reacties

In december is oud-NRM-kampioene Stouwdamshof Jacoba 8 op zeventienjarige leeftijd afgevoerd.

Stouwdamshof Jacoba 8, in eigendom van de familie Van 't Hof uit Oosterwolde, werd tijdens de NRM van 2002 uitgeroepen tot algemeen kampioene roodbont. Voor de Licadochter was het de kroon op een omvangrijke keuringscarriere.

De met 91 punten ingeschreven Jacoba 8 overtuigde niet alleen in de showring, maar ook in haar productie. Met een levensproductie van 118.123 kg melk met 4,13 procent vet en 3,39 eiwit bereikte ze de status van honderdtonner.

Spierpijn

'Jacoba 8 was het afgelopen jaar al niet meer in productie en we hielden haar op de wei', vertelt melkveehouder Gerrit van 't Hof, die aangeeft dat ouderdom de koe steeds meer parten begon te spelen. 'Voor ons was Jacoba een hele bijzondere koe waar we heel veel plezier van hebben gehad. Op stal had ze een heel prettig karakter, maar op keuringen was ze altijd extreem nerveus. Daar stond ze echt om bekend. Het voorbrengen leverde regelmatig spierpijn op.'

Roodbont dankzij Jacoba

Van 't Hof melkt nog altijd een groot aantal dochters en kleindochters van Jacoba 8. 'Dat doen we met veel voldoening. Niet alleen hier, maar ook in andere delen van het land waar melkveehouders nazaten van Jacoba melken. Wij waren vroeger echte zwartbontfokkers, maar dankzij Jacoba is de helft van onze melkveestapel roodbont geworden.'

In 2008 maakte Veeteelt videobeelden van Jacoba 8 en interviewde Gerrit van 't Hof. Bekijk hier het filmpje.

Oud-NRM-kampioene Jacoba 8 bereikte in haar leven ook de status van honderdtonner
Oud-NRM-kampioene Jacoba 8 bereikte in haar leven ook de status van honderdtonner

Zeer goede koe familie

Eens komt er een eind aan, ook aan Jacoba 8. Wij hebben veel nakomelingen van haar en tot volle tevredenheid. Groeten. Lucky & JSB Holsteins

thomas jouw omschrijving verdient betere foto

een betere foto als die er is tenminste zou beter passen bij het afscheid van zo'n vedette

Veel ras.

Volgens mij is er niets mis met deze sfeer foto. 17 jaar oud, veel ras en de uier nog boven de hak.

Foto kon niet beter! Zo'n

Foto kon niet beter! Zo'n leeftijd bereikt en er dan nog zó kras op staan. Die foto's van keuringskoeien kennen we nou wel.

fokkoe

Machtig beste fokkoe met KARAKTER....

super koe

wat een beste koe, prachtig om te zien

KARAKTER

Inderdaad naast de fraaie verschijning van deze koe viel mij altijd het zeer pittige karakter op van deze koe op een keuring. Een zeer goede koe ik hoop dat de familie van 't Hof nog veel nazaten krijgt van deze koe.

beste koe

Het is een beste koe maar ze heeft niet zoveel melk gegeven met nog geen 120 ton in 17 jaar.........

daar gaan we weer

daar gaan we weer

Frans vind 11.000 kgM/lactatie weinig?

De gemiddelde productie van Jacoba 8 is 11.074kgM (305dagen productie). Is niet veel Frans? Wat is voldoende dan? Super koe en super fokfamilie, geweldige prestatie familie van 't Hof!

wat een dynamiek allemaal

jammer dat de gemiddelde leeftijd van de commentatoren niet vermeld wordt na knoef zn 50 100000 koeien wat is dit voor gezeur ????

Ik heb ooit geleerd, je weet

Ik heb ooit geleerd, je weet pas wat een beste koe is, als deze je erf verlaat! Of ze nu veel melk per jaar geeft of iets minder extreem. Een koe die bijna 120.000 kg melk produceerd is gewoon een BESTE KOE!!

Top

Mooie herinneringen aan Jacoba 8. Vaak meegemaakt op keuringen met geweldige resultaten. En dan ook nog bijna 120.000 kg melk. Dan ben je een echte ALLROUNDER!

Jacoba

Mooi om haar nu te zien lopen. Maar die update van Gerrit over haar nazaten lijkt me wel achterhaald. had jij ook geen verre nazaten van haar JSB Holstein?

@Martin, ze komt niet aan de 8000 kg

Volgens mijn berekening komt ze niet aan de 8000 kg per jaar. 118123/17-2= 7875 kg melk per jaar

JaJa

Frans, ze geeft niet direct bij de geboorte al melk he, 2 jaar opfok??

lezen

Staat niet voor niks, 17-2.......

lezen

17-2 zou tussen haakjes moeten staan. Verder vergeet je dat de koe al een jaar met pensioen is. Verder was het een prachtkoe die ongetwijfeld veel werkplezier heeft gegeven en waarmee ook economisch goed geboerd is.
right