Landgoed Heerlijkheid Mariënwaerdt in Beesd in de Betuwe is kortgeleden gestart met het houden van lakenvelders. Het lakenveldervlees wordt geserveerd in het eigen restaurant op het landgoed.
Het initiatief van landgoed Heerlijkheid Mariënwaerdt werd gepresenteerd op een persbijeenkomst, georganiseerd door consumentenorganisatie Slow Food Nederland, fokkerijorganisatie de Vereniging Lakenvelder Runderen en Landgoed Mariënwaerdt. Deze partijen spannen zich in voor een maatschappelijk verantwoorde productie van rundvlees.
Voor Mariënwaerdt is het houden van lakenvelders een goede manier om het beheren van de 35 hectare natuurgraslanden te combineren met economisch rendement. ‘Eigen vlees op de menu’s in onze restaurants aanbieden was al lang onze wens’, vertelt Frans baron van Verschuer. ‘Het lakenvelderras is bovendien een oud-Hollands ras en wordt ook wel het kasteelrund genoemd. Het past zeer goed in deze omgeving.’
Voorheen hield landgoed Heerlijkheid Mariënwaerdt een kudde Aberdeen anguskoeien. ‘Dit sobere ras bleek echter niet geschikt voor de zeer vruchtbare graasweiden van het landgoed’, vertelt baron Van Verschuer. Momenteel telt de lakenvelderkudde op landgoed Mariënwaerdt 22 dieren. ‘De doelstelling over vijf jaar is een kudde van honderd dieren’, aldus baron Van Verschuer.
Heeft u nieuws dat voor de redactie interessant is? Laat het ons weten!
Fokkers- en consumentenorganisatie
Aanvulling slowfood