Sitemenu

maandag 12 september 2022
left
content-main-left

Nieuws

Landgoed Heerlijkheid Mariënwaerdt in Beesd in de Betuwe is kortgeleden gestart met het houden van lakenvelders. Het lakenveldervlees wordt geserveerd in het eigen restaurant op het landgoed.

Het initiatief van landgoed Heerlijkheid Mariënwaerdt werd gepresenteerd op een persbijeenkomst, georganiseerd door consumentenorganisatie Slow Food Nederland, fokkerijorganisatie de Vereniging Lakenvelder Runderen en Landgoed Mariënwaerdt. Deze partijen spannen zich in voor een maatschappelijk verantwoorde productie van rundvlees.

Eigen vlees op menu

Voor Mariënwaerdt is het houden van lakenvelders een goede manier om het beheren van de 35 hectare natuurgraslanden te combineren met economisch rendement. ‘Eigen vlees op de menu’s in onze restaurants aanbieden was al lang onze wens’, vertelt Frans baron van Verschuer. ‘Het lakenvelderras is bovendien een oud-Hollands ras en wordt ook wel het kasteelrund genoemd. Het past zeer goed in deze omgeving.’

Kudde van 100 dieren

Voorheen hield landgoed Heerlijkheid Mariënwaerdt een kudde Aberdeen anguskoeien. ‘Dit sobere ras bleek echter niet geschikt voor de zeer vruchtbare graasweiden van het landgoed’, vertelt baron Van Verschuer. Momenteel telt de lakenvelderkudde op landgoed Mariënwaerdt 22 dieren. ‘De doelstelling over vijf jaar is een kudde van honderd dieren’, aldus baron Van Verschuer.

De kudde van Landgoed Mariënwaerdt moet de komende jaren groeien van 22 naar honderd dieren
De kudde van Landgoed Mariënwaerdt moet de komende jaren groeien van 22 naar honderd dieren

Fokkers- en consumentenorganisatie

Geachte redactie, Het is fout om te stellen dat Slow Food een consumentenorganisatie is, juist de combinatie van fokkers- en consumentenorganisatie maakt ons uniek. Het ontstaan van dit zgn. Lakenvelder Presidium heeft een voorbereiding van 3 jaar gekend, bestaande uit gesprekken met fokkers en slagers, komend jaar komt het Brandrode rund. Daarnaast hebben we consumententests gedaan, René Zanderink voorzitter Ark van de Smaak, Slow Food Nederland

Aanvulling slowfood

Hallo dhr. Zanderink, Dank voor uw aanvulling en succes met de uiteindelijke uitvoering. We blijven het graag volgen.
right