Sitemenu

zaterdag 10 september 2022
left
content-main-left

Nieuws

Niet de techniek, maar de te volgen strategie is tussen het GES en de NVO het pijnpunt in de discussie rond genomic selection.

Deze herfst publiceerden beide partijen een analyse over de voorspellende waarde van genoomfokwaarden naar aanleiding van de indexdraai in augustus. De uitkomsten waren totaal verschillend en de conclussies tegenovergesteld. Het was voor Veeteelt aanleiding voor een dubbelinterview met coördinator van het GES Roel Veerkamp en secretaris van de NVO Joop Olieman. In het interview discusiëren de beide woordvoerders met elkaar over de verschillende uitkomsten van de analyses. Niet zozeer de techniek, maar de te volgen strategie bleek het pijnpunt in de discussie rond genomic selection.

Eerst proef uitvoeren

'We hadden als NVO de voorkeur om eerste een heel goede proef van twee fokstiercyclussen onder gecontroleerde omstandigheden uit te voeren alvorens de genoomfokwaarden te publiceren', vertelt Olieman. 'Het GES heeft voorspeld dat er met genomic selection een grote stap voorwaarts kon worden gezet in betrouwbaarheid, waardoor een genoomstier gebruikt kan worden in plaats van een fokstier. In de huidige resultaten zien we dat niet terug.'

Informatie niet onthouden

Veerkamp weerlegt dit. 'Het GES is er van het begin af aan helder over geweest dat genomic één van de informatiebronnen is die we gebruiken om fokwaarden van stieren zo goed mogelijk in te schatten. Als er een informatiebron beschikbaar is, kunnen we de praktijk deze informatie toch niet onthouden? Veerkamp vertelt verder: 'Maar de markt heeft van de zogenoemde genomicstieren een apart product gemaakt, dat is ongelukkig.'

Lees de gehele discussie tussen Roel Veerkamp en Joop Olieman in het tweede novembernummer van Veeteelt, dat vanaf vandaag bij de abonnees op de mat valt.

Volgens Roel Veerkamp heeft de markt een apart product gemaakt van genomicstieren
Volgens Roel Veerkamp heeft de markt een apart product gemaakt van genomicstieren

Onzinnige discussie

In het buitenland doet men dergelijke onzinnige discussies niet. Men gaat overal keihard voor genomics. Bepaalde Nederlanders die tegen zijn, moeten meer over de grens kijken wat daar gebeurt. Maar ze doen dit niet omwille van zelfbehoud en conservatisme. Er is geen fokkerijdynamiek bij die lui. Maar iedereen is vrij en de conservatieven zullen snel voorbij gesneld worden.

cijfers

Fokkerijdynamiek: het paren van hoog met hoog? Resultaten uit het verleden ......! Zelfbehoud vind ik een goeie! Als ondernemer is dat toch wel standpunt nr 1! Fokken is volgens mij het verbeteren van je eigen veestapel van generatie op generatie en niet het vermeerderen van je veestapel!

er ontstaan twee kampen dat is niet goed voor de sektor

voor of tegen genomics lijkt een punt te worden in deze diskussie er zijn al groepen , die er puur voor gaan o.a. in frankrijk. fokkerijdynamiek wat dat is moet de cijferkijker nog maar eens uitleggen .........

Fokkerijdynamiek

Fokkerijdynamiek: veel ET, veel IVP, het hoogste nastreven, nieuwsgierig zijn over de grenzen,

weinig dynamiek in verslaggeving

en in veeteelt het hoofdartikel en de bijlage erg veel aandacht voor de diskussie rond genomics arme veerkamp die na het mee van de grond getild te hebben het zo spijtig vindt dat genomics een marktinstrument geworden is en die goudeerlijke siebenga die zn funktie beschikbaar stelt als eea goed verkocht wordt, maar ja hij is dan ook lid van de commissarissen zag hem niet met zo'n belachelijk oranjepetje op in brazilie van de week........

twee kampen?

Waarom moet iedereen het eens met elkaar zijn? We leven in dit land gelukkig niet in een cooperatief communistische eenheidsworst. Als dat zo was hadden we waarschijnlijk nu nog steeds FH's gemolken. Lang leve de eigenwijze boeren destijds (waaronder mijn vader) die die FH's maar nix vonden en iets anders wilden. Zo gaat het ook met genomics, Inet-fokkerij, Fleckies, Gezondheidsstieren, Israeliers etc., als het je wat lijkt probeer je het, is het een succes hobbelt iedereen wel mee, is het een flop dan praat niemand er over 5 jaar meer over. Mooi systeem toch.

genomics blijft

Peter, omtrent genomics maak je een grote inschattingsfout!Dat blijft.

leuk onderwerp die genomics

Mij maakt het niet uit hoor Fries of genomics nu blijft of niet blijft, ik blijf toch nog wel een tijdje boer. Er zijn voor mij nu ook genoeg goede stieren, met of zonder genomics zal dat in de toekomst ook zo zijn. En daarnaast is de melkveehouderij een kostprijs business. Als elke koe 1000 liter meer geeft door genomics gebruikt iedereen genomics en daalt de melkprijs met een paar centen (omdat iedereen goedkoper kan produceren). Dat is een economische wetmatigheid (waar alleen boeren die in Brussel protesteren wat aan denken te kunnen doen, hoe naief). Je hebt er pas wat aan als je iets in handen hebt wat niemand heeft, en dat is met genomics stieren in ieder geval niet zo, die zijn vrijelijk beschikbaar voor elke boer. Als je in de handel zit, maar dat heeft niets met boeren te maken, dan kun je er met veel geluk iets aan over houden.

Goh, dat hoorde we 20 jaar

Goh, dat hoorde we 20 jaar geleden van de INET volgelingen ook, nu weten we dat INET veel meer kapot gemaakt heeft, dan het goeds bracht. Gelukkig was ik indertijd eigenwijs genoeg om niet aan die hype mee te doen, en ik denk deze keer ook dat ik het maar even aan me voorbij laat gaan. Grappige was dat mijn koeien met die waardeloze INET cijfers zelfs meer gaven dan veel van die INET koeien, en met veel minder problemen.

Genomics maakt hf- populatie kapot!

Ik durf het nog scherper te stellen! De hf - populatie gaat kapot. Er zijn miljoen hf koeien, misschien wel honderd fokprogramma's, er is alleen 1 heel groot probleem, ze doen ALLEMAAL HETZELFDE! Alle clubs willen de Hoogste genomic stier! Ik schrik tegenwoordig ook van de verwantschapsgraad van outcross-stieren, die blijken niet zo outcross te zijn als wij denken!?

Klopt!

Klopt! De volgende indexdraai zal CRV zich moeten bewijzen met alle genomicdieren (Atlantic, enz.). Gaan deze onderuit, is de markt in Nederland weg! Ik blijf lekker bij de vertrouwde, betrouwbare fokstieren. De praktijk bewijst 't!

praktijk

De praktijk bewijst het, die hebben ook hun harde tegevallers zoals mij laatst een college uit zijn eigen ervaring vertelde. En hij is dus weer zoals voorheen op crv over gegaan. Ga ermaar vanuit dat crv gewoon zun markt blijft behouden.

praktijk

Ik zeg niet dat je KI Samen moet volgen

genomic

veerkamp snapt nog steeds niet dat het ook een apart product is,namelijk een produkt dat de nederlandse veestapel in sneltreinvaart de vernieling in helpt.als je stieren gaat inzetten met als vader een stier waar nog geen dochters van aan de melk zijn dan kun je wachten op problemen.

??

Naar bijvoorbeeld Duitsland of Frankrijk kijken hoeveel genomic stieren worden ingezet is geen vergelijking. In deze landen word door de ki's bepaald welke stieren de boeren moeten inzetten. De meeste boeren daar vinden dat best omdat ze meestal andere intresses hebben dan koeien. Wat is snelheid in de fokkerij waard als je bijvoorbeeld een betrouwbare stier als paramount die nog steeds hoog op de kaart staat voor een schappelijke prijs kunt kopen?
right