Sitemenu

woensdag 1 december 2021
left
content-main-left

Nieuws

De Duitse fokkerijorganisaties Masterrind, RBB, RMV en RSH gaan hun fokprogramma’s gemeenschappelijk coördineren. Daarmee ontstaat het op drie na grootste fokprogramma ter wereld.

De betrokken organisaties werkten al langer samen onder de naam NOG (Nord Ost Genetic), maar daarbij ging het meer om het gezamenlijk benutten van donoren. Nu wordt die samenwerking uitgebreid tot het centraal selecteren en aankopen van stieren. Daarnaast breidt het NOG de uitwisseling van fokstiersperma uit en bundelen de organisaties hun krachten op het terrein van genoomtechnieken.

Wereldspeler

Door de samenwerking ontstaat een fokprogramma dat jaarlijks ongeveer 220 tot 240 jonge stieren inzet. Daarmee heeft NOG na Select Sires, ABS en Semex het op drie na grootste programma ter wereld.

Zabing is een van de fokstieren van RSH, een van de partners in NOG
Zabing is een van de fokstieren van RSH, een van de partners in NOG

Wereldspeler

Dat werd tijd....voor de verkopende partij is het minder gunstig.

Kleine ki : oog voor kwaliteit

Ik ben het niet met je eens Auke ! Kleine Ki's zijn bereid om in het veld te zoeken waardoor er toppers zijn als Big winner Lonar Norwin etc. Grote Ki's zoeken de stieren op papier (genomics) en hebben geen oog voor appeltjes die iets verder van de (genomic)boom vallen maar wel broodnodig zijn.

Kleine KI's

Zoeken appels die ook van de genomic boom zijn gevallen maar die de grote KI's niet willen o.b.v. genomics. Of deze dan minder zullen zijn? Hoogstwaarschijnlijk wel. Genomics werkt gewoon.

profeet jefke vertelt mooi nieuws genomics werkt

zou je dat even willen onderbouwen, dat het systeem overheersend wordt dat klopt maar wat versta jij onder werken daarvan ??

En waarom werkt het niet dan?

Wat versta jij eronder dat het niet werkt, omdat er toevallig 1 slechte groep van genomic stier wordt gepresenteerd op de NRM zou het hele systeem niet kloppen? Of gaat genomics ten koste van jou liefhebberij, en zou het daarom niet werken?

genomics is toch ook fokkerij

en dat vind ik grappig om te volgen slechte groepen en genomics hoeven niet samen te gaan hoor alleen cijfers die niet kloppen vind ik storend het beste voorbeeld is wellicht denemarken die gaan helemaal voor deze nieuwe selektiemethode tot nu roe zonder tastbaar resultaat helaas......

Genomics werkt

De hoogste indexkoeien doen gewoon wat hun genomics voorspelden als pink. Alle grote KI's over de ganse wereld werken er mee. Dat zal wel zijn reden hebben: genomics werkt. De kleine KI's in Europa hebben er geen toegang toe. Hen rest het systeem af te breken natuurlijk, maar ze vragen er wel om als ik een stier aanbied van een paar maanden oud of hij al op genomics onderzocht is op een ander. En willen ze het resultaat weten. Zo slim zijn ze wel.

en ze laten hem vast ook

en ze laten hem vast ook staan denk ik als de genomics niet hoog genoeg zijn?

genomics werkt

Inderdaad. Dan is er een smoes zoals dat ze al genoeg zonen van die vader hebben.

Wereldspeler

Het lijkt dat ze wel de Aldi worden. Echte topmerken ga je er niet vinden. Wat gaat GGI doen? Masterrind ook in hun pakket of gaat dit bij WWS blijven?

ik heb een tijd geleden al wat geroepen

samenwerking van masterrind met crv wellicht zijn daarvoor nu ook nieuwe mogelijkheden

met jotan op stal een sterke troef

zo vlak na zn nrm optreden dus opnieuw jotan een jordanzoon , die vandaag nimmer meer ingezet zou worden door wie dan ook en nu een van de topstieren van de nieuwe kombinatie

Genomics worden afgekraakt

Genomics worden afgekraakt door mensen die voorheen de melkcontrole bedonderden. Nu er qua melkcontrole niets meer valt te halen vallen in eens veel "fokkers" af. In mijn ogen de bedriegers van het verleden.

krasse uitspraken

Krasse uitspraken J.T., ook wel beetje gebrek aan kennis van statistiek. Een betrouwbaarheid van rond de 70% is nog steeds een blinde gok, en om dan te zeggen dat het werkt grenst aan groot opportunisme, niet van een gefundeerd oordeel. De eerste generatie genomic stieren die een echte fokwaarde kreeg bakte er gemiddeld niet zoveel van, zie Holstein International die hier zo nu en dan onderzoek naar doet. Sommigen doen het wel goed, zoals bijvoorbeeld Braxton in USA, hoge genomic fokwaarde voor exterieur, nu goede dochterfokwaarde. Maar tot nu toe is dat meer geluk dan wijsheid. Maar ja, het is een soort van geloof, en dan worden alle feiten zo gedraaid dat het past binnen het geloof. Succes verder met fokken op basis van genomics.

Hoezo krasse uitspraak?

Volgens mij snap jij het hele statistische principe niet Peter. Jij weet net zo goed als ik dat 70% betrouwbaarheid verre van een wilde gok is. En dat wanneer je het statistische model met standaard deviaties zou gebruiken zou je ook in kunnen schatten hoe groot de kans is dat een stier werkelijk keihard gaat zakken, juist enorm klein! En kijk niet alleen naar totaal fokwaarde maar naar de gehele fokwaarde. Vergeet ook niet dat het genomic model steeds beter wordt... Die artikelen in de Melkvee Magazine en Holstein International ben ik niet zo van onder de indruk. Dat is schrijven met willekeur, gewoon de slechtste stieren uitzoeken en er dan wat over schrijven. Vooral ook omdat genomics ervoor gaat zorgen dat de emotie die er tot nu toe altijd in de fokkerij was, weg zal ebben. Heel jammer voor de liefhebber maar de "gewone" Nederlandse melkveehouder melkt niet meer door emotie maar meer door betere stieren. Kortom die zijn gebaat bij Genomics en de snelste gemiddelde vooruitgang van de veestapel zodat de koeien gemiddeld meer melk geven, met gemiddeld betere gehalten, met gemiddeld betere levensduur... Daar is de veehouder bij gebaat!!!

Zo'n fantastisch verhaal

Zo'n fantastisch verhaal hoorde we 20 jaar geleden ook bij het INET verhaal. We weten nu ondertussen allemaal hoe groot die ramp is geworden. Spijtig voor alle Genomic gelovigen, laat de natuur zich zo makkelijk niet sturen. Er zijn nog veel te veel gaten in de genetische kennis en verervingspatronen om dit nu tot een succes te brengen.

Gelukkig voor jou is de

Gelukkig voor jou is de wetenschap ook 20 jaar verder. Graag zou ik bewijs zien dat het niet werkt!!! Maar volgens mij is dat er niet of althans geen goed bewijs... Dus voor mij werkt het systeem tot dat is bewezen dat het niet werkt! En voor zover ik weet is dat bewijs nog steeds niet geleverd. Kortom zet je hakken niet in het zand maar kijkt wat voor kansen het voor je bied en doe er je voordeel mee.

emotie

Beste Boppe, als ik jouw verhaal zie blijft er nog genoeg emotie over in de fokkerij, jij besluit je betoog zelfs met 3 uitroeptekens. Verder is jouw betoog eigenlijk alleen maar een ondersteuning van mijn stellingen. Het is een geloof, en twijfel wordt meteen richting brandstapel verwezen. Verder schrijf je erg veel onzin over statistiek maar dat kan ik je niet echt kwalijk nemen, dat doen veel mensen, de krant staat er vol mee. Naar Melkvee Magazine zal ik niet snel referenen, dat is een blaadje dat leeft van de opruiende teksten, Holstein International leeft van de mensen die ook veel in Genomics investeren, dus aan een kritische noot uit dat blad hecht ik meer waarde. Het zou Veeteelt ook sieren als ze eens een artikel met wat kritische kanttekeningen bij het hele gedraaf achter de genomics hype aan zouden plaatsen. Maar ik vrees dat dat een brug te ver is, met CRV als financier.

bedriegers melkcontrole en genomics

professor jt wat hebben die twee zaken met elkaar te maken ik denk erg weinig of niets en trouwens wat heeft de duitse mega ki daarmee te maken we dwalen wel erg van t onderwerp af wellicht ligt webmaster vd knaap ergens op t strand

genomic

wijze heren allemaal, over 10 jaar dan zal jullie wel verteld worden door de gewone melkveehouder of genomics wel of niet werkt. Of dat de dochters van de iegen stier of kleine ki net zo goed of beter zijn Op dit moment zie ik echter nog geen topfokstier die uit genomics geboren is. Dus de kans is alweer groot dat het maar gaat om dikke heren de beurs nog verder te vullen.

Braxton

Beste Balansfokker, >> Op dit moment zie ik echter nog geen topfokstier die uit genomics geboren is. De stier Regancrest S Braxton is op het moment de hoogste dochtergeteste exterieurstier in VS, dat was ie ook op basis van Genomics, dus helemaal waar is jouw stelling niet. Wel is het zo dat z'n genomics fokwaarden voor exterieur hoger waren dan z'n huidige fokwaarde.

inzet jonge stieren( daar hadden we het toch over?)

Worden door Alta genetics en/of CRV jaarlijks niet meer dan 240 jonge stieren ingezet? top drie meer dan 220/240.....

genomics is hetzelde als 10 dochters

alle mooie verhalen van verkopers ten spijt is de betrouwbaarheid niet meer dan dat er 10 dochters van een stier zouden melken dat geven alle onderzoekers ook zelf aan als ze dan vervolgens zeggen dat dit dan een betrouwbaarheid is van ongeveer 70% dan snappen ze het dus echt niet want er zijn nog steeds stieren die na het krijgen van fokstierdochters nog fors onderuit gaan en dan in hun val alle zonen gelijk meenemen.ikzelf vind 100 dochters van een stier nog krap om hem vol te gebruiken en wacht eerst nog een paar draai want er kan nog veel goeds of slechts gebeuren dus mensen wees wijzer en gebruik proefstieren als proefstieren en fokstieren als fokstieren met dien verstande dat fokstieren ook een ruim aantal dochters hebben die cijfers ondersteunen

inet geen ramp

Nederland scoort het beste qua aantallen 100.000 kg melkkoeien ter wereld. En scoren ook nog eens het hoogste voor gehalten. De inet-fokkerij was zo geen ramp. Nu met 2015 voor de deur, wordt inet toch weer belangrijker voor een aantal bedrijven.

Inet

In de voorgaande discussies is al veel zin en onzin gemeld,echter de opmerking van Jefke ondersteun ik volledig. De eenzijdige fokkerij op produktie mag dan iets te ver doorgeschoten zijn, maar als we produktie nu helemaal niet meer meenemen krijg je steeds vaker koeien die vergeten waarvoor je ze in eerste instantie hebt namelijk melk geven.
right