Sitemenu

zondag 11 september 2022
left
content-main-left

Nieuws

CRV gaat samen met Pfizer Animal Health en het Braziliaanse onderzoeksinstituut Embrapa werken aan het opzetten van genomic selection voor tropische melkveerassen.

De partijen gaan een exclusieve, twaalf jaar durende overeenkomst aan. De nationale stamboekorganisaties van de tropische rassen in Brazilië ondersteunen het initiatief. Daardoor hebben de partijen toegang tot de genetische profielen van in eerste instantie meer dan 20.000 dieren.

Met de krachtenbundeling beogen de partijen onder meer vooruitgang te boeken op het gebied van melkproductie, resistentie tegen parasieten en resistentie tegen hittestress.

Gebruik tropische melkveerassen

CRV constateert dat het gebruik van de tropische melkveerassen gir leiteiro, girolando en guzerá in Brazilië toeneemt. ‘Maar we zien op termijn ook mogelijkheden voor export naar andere gebieden waar melkveehouderij onder tropische omstandigheden plaatsvindt. Niet alleen naar Zuid-Amerikaanse landen als Chili en Ecuador, maar ook Zuidoost-Azië. Denk bijvoorbeeld aan landen als India, Pakistan en Zuid-China’, geeft woordvoerder Bertil Muller aan.

Het gebruik van tropische melkveerassen als de gir leiteiro neemt in Brazilië toe
Het gebruik van tropische melkveerassen als de gir leiteiro neemt in Brazilië toe

wonderlijk dat je het onbewezen systeem ook daar gaat testen

die brazilianen hebben wel wat anders te doen ze moeten gewoon de gewenste exemplaren van hun ras hebben

Genomics

Genomics voor Holstein is al niet te voorspellen, op eiwit na (zie artikel NVO). De voorspelbaarheid van montie, fleck of bs is nog lager aangezien de referentiepopulatie lager is dan bij Holstein. Laat staan dan het bij tropische rassen gaat werken. Maar ergens moet geld vandaan komen. CRV ziet dat de nederlandse boeren massaal duur betalen voor onbewezen genomic-stieren. Dus waarom de Brazilianen niet?

waardevol

Wat een onzin Henkie. Zo'n samenwerking is heel waardevol als daar een partij als Pfizer zich bij aansluit. Soieso lijkt me dat een goede sponsor, maar zij zien mogelijkheden om met genomics eerder dieren op te sporen die mogelijk vatbaar zijn voor ziekten. Enne, alles wat NVO beweert, dat is zeker waar volgens jou? Volgens mij zijn er juist wereldwijd studies die bewijzen dat je met genomics goede selecties kunt maken.

Systeem is ook al lang

Systeem is ook al lang bewezen en getest. Maar helaas willen sommige "kenners" dit niet onder ogen zien omdat dit voor de (hun) liefhebberij de doodsteek is. Want ja als we straks stieren hebben die uit pinken komen en de vader is een genomicstier dan is het stukje herkenbaarheid en emotie uit de fokkerij. Het is ook heel makkelijk dat iets wat je niet snapt om daarop tegen te zijn of iets wat je niet hebt. Ik denk dat dergelijke samenwerkingen veel toegevoegde waarde hebben voor tropische veehouderij, ook omdat in deze gebieden de populatie mensen nog steeds enorm snel groeit en er veel problemen zijn met de veehouderij. Kortom zulke onderzoeken kunnen hier veel aan toevoegen.

bewezen en getest??

jij bent dus ook duidelijk gehersenspoeld door CRV. Hoe kom je erbij dat het systeem zich allang bewezen en getest heeft?

Kom jij dan maar eens met het

Kom jij dan maar eens met het bewijs dat het niet klopt en niet goed is, en kom dan niet met paar stiertjes aan. Maar bewijs maar eens significant dat het niet klopt. Schreeuwen en ergens tegen aan schoppen kunnen we allemaal is ook niet zo moeilijk, maar onderbouw eens wat je zegt. Over de hele wereld wordt het gebruikt, in Canada, VS en Frankrijk zelfs het gros van de inseminaties met jonge stieren en dan zullen een paar boeren in NL vertellen dat het niet klopt? We veroordelen hier al een systeem zonder dat er bewijs is dat het niet klopt. Gelukkig is ons rechtsysteem niet zo (onschuldig totdat schuld bewezen is).

Kom jij maar eens met het

Kom jij maar eens met het bewijs dat het wel werkt! Dat is er helemaal niet. Gemiddeld klopt het misschien wel, maar daar heb je weinig aan, als jij net die vaarzen melkt die ondergemiddeld scoren. Het is een wetenschap met nog veelste veel losse eindjes, en totdat het bewezen is dat het werkt ga ik het niet gebruiken. Genomics stieren zijn gewoon hele dure proefstieren, niks meer en niks minder.

Wat een kolder, gemiddeld

Wat een kolder, gemiddeld klopt het zeker volgens mij is dat hetzelfde als met dochtergeteste stieren, die fokwaarden van deze stieren kloppen gemiddeld ook maar goed die stieren spreiden ook dus kortom onzin. Maar zolang we in NL nog teveel waarde hechten aan enkele stierennaampjes zullen we deze "onzin" discussie houden. Koeien fokken en veeverbetering is toch vrij simpel, je moet het op koppelniveau bekijken en niet individueel niveau, immers één koe betaald geen rekening een beter koppel door het gebruik van betere stieren wel! En laat de genomicstieren nou gemiddeld beter zijn dan de fokstieren, hogere indexen voor productiekenmerken, exterieurkenmerken en gezondheidskenmerken. Kortom dan ga ik als veehouder toch sneller vooruit? Krijg ik sneller het type koe wat ik wil, uiteraard moeten we ons niet blindstaren op gNVI, GTPI etc. maar kijk naar de hele index van de stier. Zoek de besten uit die bij je fokdoel passen en zet ze in. Eventueel met paringsprogramma zodat er rekening wordt gehouden met zwaktes van de koe en inteelt want met de huidige snelheid is het moeilijk omdat inteelt in de gaten te houden. Vraag rest Realist en ook voor veel anderen: Ben je bang voor genomics of ben je bang voor verandering?

doel

Genomics is een hulpmiddel om tot je doel te komen. Alleen jammer dat CRV en andere organisaties het als doel gesteld hebben.

genomic

er zijn nog steeds veel boeren die als een blinde de koers van crv blijven volgen maar dat aantal zal over een aantal jaren vanzelf kleiner worden als blijkt dat het hele genomic denken gebaseerd is op gebakken lucht.

Genomics

En zo is het maar net!

Halve waarheden, meer is het

Halve waarheden, meer is het niet die genomichype

genomie

er zal zeker waarheid zitten in genomics, maar de echte kracht van een koefamilie krijgen ze nog niet in cijfers

Wie in deze coop heeft om

Wie in deze coop heeft om onderzoek en ontwikkeling van het fenomeen genomics gevraagd?Dit is een vraag die ik nooit gesteld heb horen worden. Waarschijnlijk hebben een aantal Wageniningse bollebozen een geweldige pitch bij de directie en hoofdbestuur afgelegd en deze overtuigd en daarna is de ledenraad gehersenspoeld. En wat heeft het onderzoek hierna totaal gekost, hoelang heeft dit geduurd en hoeveel nabetaling heeft de leden dit gekost? Uiteindelijk komt het systeem op de markt en vraagt men de hoofdprijs voor deze 'proefstieren'. Ik vind het niet erg dat je extra betaald voor een goede stier maar als naar 3 jaar blijkt dat 80-90% van deze bullen tegenvalt dan zou ik mij behoorlijk bedonderd voelen als gebruiker. En dan nu met een grote speler als Pfizer in zee gaan om kennis uit te wisselen vind ik een gevaarlijke zaak. Wat gaat zo'n bedrijf met de opgedane kennis doen. Als voorbeeld denk ik dan aan Monsanto met hun gen-gewassen.

Die hele genomics is een en

Die hele genomics is een en al commercie. Delta verkoopt nu proefstieren voor 25 euro terwijl vroeger er 7 euro betaald moest worden. Wie is er nu gek? De boer of de vertegenwoordiger?

echt goed

Onlangs kreeg ik een Jeeves aan de melk die beretaai volgens de genomics zou zijn. De moeder melkt nochtans vlot. Die computer heeft gelijk gekregen. Ze is niet te melken en ik had het helemaal niet verwacht. Ik merk dat overal ter wereld men met genomics bezig is. CRV kan echt niet achter blijven ook al zal het wel geld kosten. Ik zie er de winst wel van in.

echt goed?

is denk ik stom toeval.

Gekke Henkie

Sommige boeren willen het succes ook niet zien he? ofwel Gekke henkie?

geen succes

crv heeft de laatste jaren geen goede stieren meer geleverd dus dan kan ik ook geen succes zien.de laatste stieren die naam hebben gemaakt zijn kian en paramount, alles wat erna gepresenteerd is zou ik niet willen gebruiken.

succes

cricket,refiner,impuls,pilot,malaga,summit,ormsby,gforce,titanium,sunset,hunter, kodak,fidelity,maniac,curtis,kylian,classic,camion,stellando,direct, asterix-P,foxtrot-P,....hebben allemaal een naam.

crv-gen

ze hebben een naam maar daar is ook alles mee gezegd.over 5 jaar kent niemand deze stieren meer.

Idd de hele wereld is er mee

Idd de hele wereld is er mee bezig en ze concurreren elkaar de tent uit . Je kunt voor een paar tientjes al een compleet genetisch profiel voor je 'topbeestje' krijgen. Wel is het interessant om zo'n toppertje op papier op stal te hebben welke al gauw tienduizend of meer waard zijn of duizenden euries mee te verdienen zijn. Zijn we helaas weer in een ratrace van hoger/hoogst en sneller/snelst beland. Het indextijdperk heeft al bewezen dat de veeverbetering hierbij niet gebaat is.

ratrace

Vroeger was er even harde concurrentie. Het indextijdperk heeft al enorm veel nut bewezen met in het laatste decennium indexen voor levensduur en vruchtbaarheid. Bepaalde bloedlijnen en bepaalde "diepe" koefamilies zijn verlaten hierdoor. Hoe meer indexen, hoe beter we de stier en de koe kennen. En dat gaat nooit snel genoeg. Leve de ratrace.

Helemaal mee eens, als

Helemaal mee eens, als veehouder ben je toch ook gebaat bij de beste stieren voor je veestapel, zodat je zo snel mogelijk een koe kan fokken die binnen je stal past en zeer efficient is? Al dat gedoe en gezwijmel bij oude stieren leuk, maar zakelijk gezien natuurlijk een doodsteek. Snap dat het voor een enkeling moeilijk is te accepteren maar de meeste veehouders maken de namen dan wel afstammingen van stieren toch niet uit, die zijn enkel gebaat bij zo snel mogelijke vooruitgang en meest efficiente koe. Wat dat betreft is de varkenshouderij helemaal niet zo slecht met hun zakelijke opstelling.

oude stieren weet je wel

oude stieren weet je wel verrektes goed hoe goed ze fokken en welke kracht erin zit. En met het jonge schroot moet je maar afwachten wat het allemaal brengt. En in mijn ogen kun je een varken niet met een koe vergelijken. Ik durf mijn koeien tenmisnte geen varkensvoer te voeren alhoewel er genoeg melkveehouders zijn die dat wel doen.

Ik kan de zo snel mogelijke

Ik kan de zo snel mogelijke vooruitgang niet rijmen met een efficiënte koe!? Dat hebben we in het inet-tijdperk wel gezien......

inettijdperk ligt ver achter ons

Sikke, Je kunt die 2 tijdperken niet met elkaar vergelijken. De koe ziet er anders en beter uit, het management is veranderd en de boer(in) is meegeëvoleerd. Er zijn meer indexen die je in staat stellen er mee te werken zoals jij wilt. We leven in een tijdperk dat ieder bedrijf authentieker is en zelf zijn fokdoel moet bepalen.

Resultaat?

Resultaten van al deze extra hulpmiddelen(inet,genomics)? Koe ziet er i.d.d. anders uit(dan??)Juiste evenwicht tussen het totale management en een rechtlijnig fokbeleid geeft de beste resultaten. De laatste jaren is de gem. produktie aardig stabiel ondanks het jarenlange paren van hoog op hoog. Zou de razendsnelle vooruitgang in het verleden toch meer management zijn!?

Het verhaal achter genomics

Het verhaal achter genomics klopt, maar het is niet nauwkeurig genoeg. Daarom worden er 6packs geadviseerd. Waarom? Omdat aangenomen wordt dat de helft meevalt en de helft tegenvalt. Oftewel, gemiddeld gezien ga je er helemaal niet sneller op vooruit, tenzij je toevalstreffers hebt. Maarja..als je gewoon proefstieren inzet uit goede koefamilies heb je zeker geen slechter effect!Genomics is hartstikke mooi, maar op dit moment heb je er nog vrij weinig voordeel van. Misschien dat het in de toekomst een grote doorbraak wordt, maar nu wordt er gewoon hoop gevestigd op iets wat niet altijd geluk zal brengen..
right