Sitemenu

vrijdag 9 september 2022
left
content-main-left

Nieuws

Snowman op kop, Mascol succesvol stiervader

09-08-2011  · 7 reacties

In de laatste fokwaardedraai voor de start van het inseminatieseizoen heeft O Manzoon Flevo Genetics Snowman de leiding genomen in de Nederlandse en Duitse indexlijst. Van de in Nederland geteste stieren neemt de succesvolle stiervader de leiding over van halfbroer Woudhoeve 1042 Impuls door 25 punten nvi-winst.

De tijdens de vorige draai gedebuteerde Goldwynzoon Danillo van Genes Diffusion houdt zijn totaalfokwaarden nagenoeg gelijk, maar de onderliggende cijfers veranderen wel wat. Hij daalt 400 liter melk, wint twee punten benen en verliest een punt voor uier.

Verliezende en debuterende Shottles

Van de stieren die debuteren met dochterinformatie in de fokwaarden, springen de Mascolzonen het meest in het oog. Delta Oviedo (Mascol x O Man) is de hoogste debutant met +0,17% eiwit en bovengemiddelde fokwaarden voor de secundaire eigenschappen. Mogelijk dat zijn exterieurfokwaarde van 104 een sta in de weg is voor een carrière als fokstier. Die status zit er waarschijnlijk wel in voor zijn halfbroers bij CRV, Dome’s Navarro (Mascol x Melchior) met 110 exterieur en +0,13% eiwit en Elegaaster Duke (Mascol x Lancelot) met eveneens 110 exterieur.

Terwijl de Shottlezonen Kindness, Nero, Marathon en Lindberg terrein verliezen, debuteert Southland Sheriff bij KI Samen met 112 exterieur en ruim 1200 liter melk. De Shottlezoon stamt uit de bekende Delliafamilie van Johan en Evelien van Beek uit Teteringen.

Van de stieren met grote aantallen dochters uit de fokperiode stijgen Stol Joc en Delta Paramount fors door en moet Beekmanshoeve Bertil verlies incasseren.

Planet op kop door fokstierdochters

In Amerika doet Morningview Levi goede zaken. In de lijst met naar nvi omgerekende fokwaarden is de Buckeyezoon zelfs de nieuwe lijstaanvoerder, in de Amerikaanse TPI-lijst is hij de nummer 2. Zijn moeder, Morningview Oman Libby, is de volle zus van fokstier Morningview Legend. Levi scoort bijna 1200 liter melk, een kleine plus voor eiwit en 107 exterieur.

Met een groeiend aantal fokstierdochters (inmiddels ruim 1700) stijgt de veelvuldig benutte stiervader Ensenada Taboo Planet (v. Taboo) in Amerika naar de koppositie.

In Canada blijven ook deze draai de Goldwynzonen de toon zetten in de LPI-top. Dat gebeurt niet alleen via de gevestigde namen. Nieuwkomer Smithden Admiral, zoon van de populaire Jameszoon Goldwyn, verovert de nummer 1-positie in het LPI-klassement met 2536 LPI. De volle Goldwynbroers Gillette Jerrick en Gillette Jordan zien hun nvi-scores na het verlies van afgelopen draai nu weer licht oplopen.

Goldwynzoon met 119 voor exterieur

Voor de vererving van echt topexterieur heeft Italië met Cascina Giobbi Zelgadis een nieuwe ster. De Goldwynzoon heeft voor exterieur een totaalscore van 119. Zelgadis' moeder Cascina Giobbi Demenica (v. Aaron) kreeg 88 punten en stamt uit een excellente Jurordochter.

In Frankrijk blijft de lijst doorspekt met O Manbloed en is Via Thelo de lijstaanvoerder voor zowel de ISU-lijst als de nvi-lijst. Relatief nieuw bloed in de Franse lijst komt van Bohème Sho, een Shottlezoon uit Salle, één van de bekendste Jestherdochters van Frankrijk. Bohème Sho scoort in de omgerekende lijst 114 nvi met 110 totaal exterieur.

In Duitsland hebben veertig zonen van Mascol inmiddels een fokwaarde. Van die groep wekt Minos de nodige interesse vanwege zijn extreme vet-eiwitverhouding en zijn outcross bloedvoering met Serona, Trailor en New Way in de moederlijn. Hij vererft op nvi-basis 600 liter melk en +0,15% voor eiwit.

In Veeteelt, die donderdag bij de Nederlandse veehouders in de bus valt, volgt een uitgebreide verslaglegging van de indexdraai.

Flevo Genetics Snowman, nieuwe koploper van in Nederland geteste stieren
Flevo Genetics Snowman, nieuwe koploper van in Nederland geteste stieren

Vraag me af of zon stier met

Vraag me af of zon stier met zo'n negatief eiwit leider van de nvi lijst mag zijn

negatief eiwit?

Deze stier geeft +72 kg eiwit...

Snowman

Ik vraag mij af of je het in vraag mag stellen dat een stier die Nederland internationaal op de kaart zet of die wel bovenaan de nvi-lijst mag staan!

Nederland?

Veel nederlands is er aan Snowman niet te ondekken, behalve dat ie hier in het stro geboren is. Hij heeft een volledig amerikaanse pedigree, en er lopen dochters in Duitsland, Tjechie en Nederland maar een net KI-testprogramma heeft ie niet doorlopen. Een echte hype stier dus, die al dood is en waarvan het beetje sperma dat er nog is onbetaalbaar is voor een gewone boer.

gelukkig maar

Een mooi stukje naturlijke selectie. Een hype stier, die onbetaalbaar is voor een gewone boer. Laten wij onze centen dan maar besteden aan bewezen stieren.

-0,21% eiwit

-0,21% eiwit

wel weer veel watermelkers

wel weer veel watermelkers bij de buitenlandse indexen
right