Sitemenu

maandag 19 september 2022
left
content-main-left

Nieuws

De Nederlandse Veeverbeteringsorganisatie (NVO) start met ingang van de augustusdraai met de publicatie van de totaalindex praktijk (tip). Deze index is een alternatief voor de Nederlands Vlaamse index (nvi).

Volgens NVO is het niet te bedoeling om een concurrentieslag tussen de twee indexen te starten. De organisatie wil alleen bewerkstelligen dat onderdelen van tip op termijn overgenomen worden in de nvi. NVO gebruikt de door de stichting Genetische Evaluatie Stieren (GES) berekende fokwaardes voor de berekening van de totaalindex.

Inwegen laatrijpheid

NVO zegt met de totaalindex praktijk te luisteren naar de huidige fokkerijprioriteiten. Ten opzichte van nvi wordt bijvoorbeeld laatrijpheid en melksnelheid ingewogen en wordt de betrouwbaarheid van de fokwaarde van levensduur en vruchtbaarheid doorgerekend. Indien beschikbaar gebruikt NVO de celgetalfokwaarde van de derde lactatie in plaats van het gemiddelde over drie lactaties.

NVO moedigt haar leden aan om tip naast nvi op de stierenkaart te zetten.

NVO neemt onder andere laatrijpheid en melksnelheid mee in de totaalindex
NVO neemt onder andere laatrijpheid en melksnelheid mee in de totaalindex

celgetal

Ik zie liever de fokwaarde van uiergezondheid gebruikt worden ipv celgetal. Deze lijkt mij meer geschikt voor het krijgen van gezondere uiers. Surprise heeft bijvoorbeeld 107 celgetal en 'maar' 103 voor uiergezondheid.

totaalindex

uiergezondheid is een samenraapsel van uierkenmerken, celgetal is een meetbaar getal, waar je als melkveehouder echt iets aan hebt.

celgetal

De uiergezondheid-fokwaarde neemt geen uierkenmerken mee. Het maakt juist meer gebruik van de meetbare celgetal-informatie omdat het de fluctuaties ervan incalculeert.

Surprise geeft desalniettemin

Surprise geeft desalniettemin super vaarzen. Lopen er hier een aantal bij jongvee en zijn er een aantal aan de melk. Als jongvee vraag je je regelmatig af: wanneer zal ik ze afvoeren. Maar wanneer ze aan de melk komen blijken ze ineens uitgegroeit te zijn tot de beste vaarzen van de stal. Heeft btw. alles met laatrijpheid te maken en niet met uiergezondhied en/of celgetal. 103 voor uiergezondheid is nog steeds positief!!

surprise surprise

Het zal deze surprise wel zijn: https://www.cr-delta.nl/modules/stierzoeken/nl/detail/NLDM000342544408 Ik gebruik niet van dit soort stieren, maar als ik hem wel zou gebruiken kan ik me niet voorstellen dat deze de beste vaarzen van stal geeft. Volgens mij zegt het meer over de andere stieren die jij gebruikt dan over de kwaliteit van de Surprise vaarzen.

tip (top!)

Een pluim voor NVO om deze belangrijke zaken voor probleemloze en werkbare koeien mee te nemen in een nieuwe index. Het meewegen van celgetal lijkt me prima omdat uiergezondheid zelf al een verzameling is van diverse kenmerken en celgetal direct van koegegevens komt.

Nog meer (totaal)indexen.

Nog meer (totaal)indexen. Zucht, zo raken we alleen nog maar meer en meer het overzicht kwijt. Dit heeft dus echt 0,0 % toegevoegde waarde voor ons veehouders, het wordt alleen maar onduidelijker. Waar moeten we nou op letten als veehouders?! Wat is nou de beste index. In plaats van het simpeler te maken wordt het juist zo ingewikkelder
right