Sitemenu

zaterdag 10 september 2022
left
content-main-left

Nieuws

Genoomtopper G-Force in 12 uur uitverkocht

15-07-2011  · 39 reacties

De hoogste genomicstier van Nederland Delta G-Force is gisteren beschikbaar gekomen binnen het testprogramma van CRV en was binnen 12 uur uitverkocht. Dat meldt de fokkerijorganisatie in een persbericht.

G-Force staat sinds de laatste indexdraai met 299 punten nvi bovenaan de lijst met genomicstieren. De Man-O-Manzoon uit een Jordanmoeder kwam donderdag 14 juni via internet beschikbaar voor dhz-veehouders die maximaal vijf rietjes konden bestellen. Vanwege de verwachte populariteit had CRV al meer rietjes van G-Force beschikbaar gesteld dan de organisatie binnen het testprogramma voor jonge stieren gewend is.

G-Force staat met 299 nvi bovenaan de lijst met genomicstieren
G-Force staat met 299 nvi bovenaan de lijst met genomicstieren

g -force

Het is te hopen dat de stier dit waar maakt We zullen het ervaren als de dochters 3 lysten achter hun naam hebben staan daar gaat het in de pratyk echt om

G-Force

De kans dat hij nog hoger scoort is in principe altijd even groot dan dat hij zakt. En doe eens gek de stier zakt 100 punten voor NVI... Met 199 heb je nog altijd een ver en ver bovengemiddelde stier gebruikt waar je beste koeien mee kunt fokken (al is de kans zeer klein dat de stier zoveel zakt). Zelfde met amerikaanse genomics als stier op 2300 staat en zakt naar 2100 heb je nog altijd topstier gebruikt.

Vooral jezelf dit maar

Vooral jezelf dit maar wijsmaken en flink inzetten op onbetrouwbare stieren met een afstamming van bedenkelijk niveau. Puur en alleen omdat er hoge cijfers bij zitten, die volgens de kenners alles goed laten komen. Ik hoor nog de INET predikers in de jaren 80-90 precies hetzelfde riedeltje afsteken, en daar is (weten we nu allemaal) natuurlijk bar weinig van terecht gekomen. Waarom nu jezelf voor de 2e keer aan dezelfde steen stoten? Het is niets anders dan hetzelfde verhaal, met een andere naam!!

realistisch

Beste realist, Het inettijdperk heeft er in elk geval voor gezorgd dat de Nederlandse koe weer melk gingproduceren. Dat waren ze vergeten ten tijden van de FH-periode. Iedereen is er wel over eens dat vervolgens het Inet te lang boventoon heeft gevoerd, maar volgens mij is die omslag wel inmiddels gemaakt. Over het gebruik van G-force en andere genoomtoppers: gebruik ze met beleid. Dus spreid je risico's en gebruik daarnaast dus ook gewoon betrouwbare jongens als Paramount of desnoods nog O man zelf. Waarom denk je dat CRV deze stier in porties van 5 doses verkocht? Dat is ook voor de risicospreiding. En nee, volgens mij niet zelfde verhaal met andere naam, de hele internationale fokkerijwereld is toch niet gek geworden? Laat ze de techniek gebruiken, verbeteren en daarnaast, de risico's goed indekken door voldoende spreiding. Wees realistisch, realist.

pedigree

Als ik zo naar de afstamming en vooral naar de (fenotypische) produkties en exterieurscores uit de moederlijn kijk is dit echt een stier voor mensen met een goed vertrouwen in indexen. https://www.cr-delta.nl/stiercatalogus/redirect.jsp?url=https://www.cr-d...

Volgens mij blijft iedereen

Volgens mij blijft iedereen in de fabeltjes van genomics geloven, mensen gebruik je boerenverstand....

pedigree

hier moet ik peter gelijk in geven.

Moederlijn

Idd, een stier met een moederlijn waar je zelfs geen springstier van wil.

waarom man o man zelf niet?

beste gokkers waarom nemen jullie man o man zelf niet de moederlijn van g force is en blijft een onbekende familie zonder beeldbepalende of excellente koeien of superproducentes en trouwens de genoemde jordan is een novaliszoon en niet schrago's jordan............

pedigree

soms lijkt het wel dat ze alleen maar naar de vaderlijn kijken en dan worden dus alle man o manzonen toppers

Inzetbeleid van Delta

Onbetrouwbaar of niet, ik had hem graag ingezet. Jammer genoeg heeft Delta nu pas de ogen geopend door opnieuw beste indexstieren in te zetten met daarbij veel levensduur en prima exterieur, ga zo door. Stieren die minder dan 1000 kg melk vererfen (tijdens de inzetperiode) hebben nog nooit een beste (directe) zoon na gelaten. Dus als je "realistisch" bent gebruik je dit type stier!

met G force hoogste kans op topper

De hoogte van de genomic index geeft vooral de kans op een topper aan, hoe hoger de index des te groter de kans. Als de stier 100 nvi tegenvalt heeft die nog een hele knappe index. Voor 7.50 euro val je hier geen bult aan. (volgens mij zijn er geen fokstieren met een nvi van 200 (uitgaande van 100 punten nvi verlies) en een prijs van 7.50 euro). Ik heb er 5 rietjes van besteld en die wil ik op pinken gaan verspuiten zodat de kans op nakomelingen het grootst is. Als daar dan vaarskalfjes van komen dan heb je in ieder geval de voorpret van dochters van de hoogste genomicstier. Fokken = (deels) gokken, geniet er van en wees niet direct zo zeurderig en azijnpisserig over genomics. Als de stier straks op de kaart komt voor een veel forsere prijs, daar zal ik daar echter voor passen. Dan is de verhouding prijs/betrouwbaarheid mijns inziens wel wat scheef.

Prima, ga maar lekker gokken

Prima, ga maar lekker gokken met zo'n stier. Maar dan over een paar jaar niet zeuren dat het vervangingspercentage van de veestapel zo hoog is. Waarom mensen zo blind achter een nieuwe onbetrouwbare topper aanjagen is mij een raadsel. Waarom een groot risico nemen dat je over krap 3 jaar een flopper aanmelkt, als je ook een goede vaars kunt hebben van een bewezen stier. En wie denkt dat een vaars van een betrouwbare stier minder melk geeft dan een vaars van zo'n hoge genomics stier, houd zichzelf toch echt voor de gek.

Gokken of zekerheid?

Volgens mij moet je G-Force zijn verwachtingswaarde (genomics fokwaarde) vergelijken met de huidige hoogste stieren en dan kan hij de vergelijking met de volledige Nederlandse (en buitenlandse) top aan. Het blijft echter een stier met een lage betouwbaarheid. Ook fokstieren met dochters geven niet altijd wat je verwacht had. MAAR, de tijd gaat wel vooruit, vergelijk nu eens de fokwaarden van Paramount en Jorryn en vergelijk die met die van Sunny Boy, dan zul je moeten toegeven dat die wel heel betrouwbaar zijn. Maar niet meer meekunnen met de betere nieuwe/jonge stieren.

gebruik

kunt beter sanchez damion windbrook en fever gebruiken

Gokken of zekerheid deel 2:

Sanchez fraai ext, maar -.28 eiwit, Damion matige prod, Windbrook -.15 eiwit en fever niet veel beter. Zijn wel alle vier opvallend groot en melktypische stieren! G-Force +.14 eiwit en helaas net als fever en windbrook nog jong en een lagere betrouwbaarheid. geef mij persoonlijk dan maar de Paramounts, onopvallend en hard werken.

niks van waar

Sanchez fokt kampioenskoeien damion ook, eiwit van -0,28 zegt niks hoor, je moet een koe gewoon goed en 3 keer daags voeren. Heb ook een stormatic aan de melk heeft ook laag eiwit op papier maar heeft bij ons 3.60 eiwit met 12590 liter melk in 309 dagen heeft 88punten als vaars

Dochter van andere stier had

Dochter van andere stier had waarschijnlijk bijna 4% eiwit gehad in dit geval

website

Ik heb het laatst ook al eens gevraagd, heb jij ook een website of bezoekadres, dat we die mooie koeien van jouw eens kunnen bekijken. ik hoop dat ik nu wel antwoord krijg

Alles winnen

Johan, jij moet wel hele beste koeien hebben als ik het zo links en rechts bij je reacties lees. Jij wint dit jaar en volgend jaar alles of niet?? productie kampioene, HHH en nrm ga je winnen want in nederland hebben we volgens jou toch matige koetjes... of zie ik dit verkeerd??

Zo'n idee heb ik ook Kem. Het

Zo'n idee heb ik ook Kem. Het meeste wat een ander doet is niet goed of deugt niet (volgens Johan). Waarom niet waardering/respect voor iets/iemand die iets bereikt, ook al maak je zelf andere keuzes. Concrete voorbeelden komen er niet, alleen maar pochen op zichzelf of niet onderbouwde kritiek geven op een ander. In Twente en Salland het gezegde: "Pochen en in de bokse drieten is gin kunst an"

Stormatic

In Nederland zijn in totaal 18 Stormaticdochters ingeschreven (zie CRV site) Zit die van jou daar ook tussen, Johan?

woon niet in nederland

woon in duitsland ,doe samen met koeien van jorg seegers uit bissel,daar woon ik ook,hebben ook stormatic van 95punten heeft dhv schau gewonnen krista heet die koe

seegers in bissel

Hoi Johan, ik heb eens gekeken, maar Seegers is gewoon een handelsbedrijf volgens mij, 30 koeien, 160 stuks vee totaal, veel buitenlandse embryo's aangekocht (ook de spirit van Van Vliet heeft daar blijkbaar nog een tijdje gestaan, die is trouwens lang geen 1.60 volgens mij). Koeien zal niet veel mis mee zijn, maar dit heeft toch nix te maken met een melkveebedrijf, melken is maar bijzaak.

Seeger

Ben na de DHV show nog bij Seeger geweest, was jij er ook? Heb veel nederlanders gesproken...

Wat is fokkerij toch mooi en

Wat is fokkerij toch mooi en de veehouder mag hierin nog zelf bepalen welke richting hij zelf wil....

mooie fokkerij

Nu kunnen we gelukkig nog kiezen uit genomie of stieren met gekeurde dochters. Maar over een tijdje zijn er alleen nog maar genomie stieren, voortgekomen uit vaarzen (hier in fr in elk geval) met prachtige papieren die nog nooit gekalfd hebben. Ik ben bang dat we de genomie erg overschatten, gezien we met de zelfde basispopulatie werken als enkele jaren geleden. Natuurlijk de héle slechte vallen eerder door de mand, de héle goeie komen er ook uit, maar ik snap niet hoe die 1000den stieren die ons van overal aanwaaien nu ineens zoveel beter zijn dan de stieren waar we al mee werkten. Ik betaal liever 30 of 40 euros voor een stier met veel dochters dan 7.50 voor een stier waar nog niemand een kalf van gezien heeft, wan ik kan nu nog kiezen. En met al die goede Omans, Shottles, Goldwyns, Jockos etc wordt de spoeling erg snel erg dun! Groeten uit Frankrijk

Aanbod

Heb nog één combinatie mee kunnen maken. G-Force x Claim (v. Classic) Was zoals hier eerder beschreven niet echt charmeerd van de moederlijn . Maar heb de overige teststieren van deze maand bekeken, was maar 1 stier die een EX in de afstamming had. Drama aangezien de producties van velen ook niet over een huis te schrijven zijn. Een aantal keer z'n stier als G-Force inzetten kan geen kwaad. Al verwacht ik van G-force geen NVI van 299!

Hoe fokt G- force???

Hoe fokt G- force??? Melktypisch?

Vraag me wel steeds meer af

Vraag me wel steeds meer af waarom je van sommige fokkers ineens niets meer hoort. Ook heb ik het idee dat je met OMan, Goldwyn , shottle in de pedigree qua genomics ALTIJD hoog uit komt. Als je de blade leest is alles high qua genomics, missers zijn er niet meer. Er komt heus nog wel een aap uit de mouw. Iets van een transmissiefactor van de daadwerkelijke genen. Stier / koe kan het genotypisch wel in zich hebben, maar er bestaat iets van een doorgeef% vermoed ik.

Overdrijven is ook een vak

Overdrijven is ook een vak. Tuurlijk heb je nog wel missers alleen daar hoor je niks meer van. Ik zou ook liever reclame maken met mijn toppers dan met mijn floppers...

cornelis

alle stieren worden al gemerkt op het bedrijf waar ze geboren worden daar worden ze al uit geselecteerd dus heb je zo ie zo het aanbod wat hoger is in merkers. dit is dus niet vreemd! over de 3 stieren. ja voor heen was lord lilly en suny boy ook ooit overal de beste dus dat is niks anders met het verleden...

blitz dochters

Ik zie opeens van de zwitserse blitz alleen maar 88 punten vaarzen door komen. Vreemd bloed en niks van genomics bekend?!

zwitserland

je weet tog dat zwitserland goeie koeien heeft puur show

blitz is geen showstier

blitz kan zeker goeie geven, dit bewijst hij maar is echt geen pure show/exterieurstier

blitz

oh ja, en gelukkig worden er bij mij op dit moment de eerste vaarskalveren van geboren en heb ik nog rietjes zitten van hem

Hoogste lactatiewaardes

geen index, maar bij mij halen ze de hoogste lactatiewaardes van de stal. Super uiers? degelijk beenwerk en zeer veel breedte en diepte, dat belooft als de nieuwe genoomtoppers nog beter zullen zijn...

Hoogste lactatiewaardes Blitz dtrs

Goed om te horen dat ze goed presteren als vaars. Met zijn bijna volledig outcross(Jordan x Caveman zoon) afstamming hebben ze wellicht wat voordeel door heterosis effecten.. In augustus zien we wel hoe de Nederlandse cijfers eruit zien. Van collega's hoor je trouwens wel eens dat ze meer mochten geven. 't zijn vaak wel extra zware, brede vaarzen

Blitz

Wij hebben 5 Blitz dochters aan de melk en ze scoren 111 LW gemiddeld en bijna 85 punten. Wat jammer dat van deze stier geen sperma meer is.
right