Sitemenu

zondag 11 september 2022
left
content-main-left

Nieuws

Net als vorig jaar is Delta Fidelity de meestgebruikte roodbontstier in zowel Nederland als Vlaanderen. De Kianzoon is met ruim 52.000 eerste inseminaties in Nederland twee keer zoveel gebruikt als halfbroer Van de Peul Kylian.

Bij zwartbont is O Manzoon Woudhoeve 1042 Impuls met afstand de meestgebruikte stier met ruim 61.000 eerste inseminaties. De gehele top drie met inlands geteste zwartbontstieren bestaat uit O Manzonen met na Impuls Improver en Cricket. Gedrieën zijn ze goed voor meer dan 120.000 eerste inseminaties.

Inseminatiemarkt licht gegroeid

Dit alles blijkt uit de voorlopige inseminatiecijfers van het ki-jaar 2010-2011. In dit jaar lijkt de totale inseminatiemarkt opnieuw licht te zijn gegroeid naar een voorlopig aantal eerste inseminaties van 1.383.927 in Nederland. Ruim veertig procent daarvan komt op naam van doe-het-zelvers.

In Nederland is het aandeel eerste inseminaties met zowel zwartbonte als roodbonte holsteinstieren gedaald. Dit gat wordt onder andere opgevuld door gebruikskruisingen met Belgische witblauw en een verdubbeling van het gebruik van Zweeds roodbont. In Vlaanderen stijgt het percentage inseminaties met zwartbontholsteinsperma wel.

Legend en Peterslund

De meestgebruikte zwartbonte importstier in Nederland is net als vorig jaar Morningview Legend met ruim 17.000 eerste inseminaties. Hij blijft Bosside Alta Ross voor, die op zijn beurt weer de meestgebruikte importstier in Vlaanderen is.

In het segment roodbont import is verrassend genoeg de Zweeds roodbonte Peterslund met ruim 9600 eerste inseminaties meer gebruikt dan de Duitse holsteinstier Jerudo.

Een uitgebreid overzicht van de meestgebruikte stieren in Nederland en Vlaanderen staat in het november 1-nummer van Veeteelt.

Impuls, de in 2010-2011 meestgebruikte stier van Nederland en Vlaanderen
Impuls, de in 2010-2011 meestgebruikte stier van Nederland en Vlaanderen

O Mania

Nederland heeft geluk, O Man was nog weinig gebruikt al hier en wat kunnen we zijn (gezondheids)eigenschappen goed gebruiken. Maar wat daarna? Wat zetten we straks op de pinken van de O Manzonen? Begin niet meteen over de Shottle en de Goldwynzonen, want die lijken onder Nederlandse omstandigheden (eiwit en benen Shottle, duurzaamheid Goldwyn) teleur te stellen. Wie heeft een goed alternatief voor na het O Mania tijdperk?

Mascol

Mascol ?!

Wat na O-Man?

Laat de Omania nog maar even voortduren. Een hoop koeien kunnen wel een scheutje bloed van deze stier gebruiken. Opvolging kan komen uit de hoek van (klein-)zonen van bijvoorbeeld Mascol, Ralstorm en Fibrax. Zolang de KI's maar voldoende blijven spreiden in bloedvoering en zich niet volledig laten leiden door genomics, komen er vast wel weer interessante stieren bovendrijven.

Mascol-revolutie

Ha St, in Mascol heb ik nog wel wat vertrouwen, al zijn niet al zijn zoons tot dusver toppers gebleken. Maar Ralstorm en Fibrax?? Volgens mij zijn die toch hier in Nld niet tot nauwelijks ingezet als stiervader.

Mascol zie je goede koeien

Mascol zie je goede koeien van onderweg. Net even de cijfers van Ralstorm en Fibrax bekeken, nou daar word je niet vrolijk van. En waarom zou er geen goldwyn bloed op o man bloed passen??? Ik denk dat dat juist een goede combinatie is!

Ralstorm en Fibrax zijn

Ralstorm en Fibrax zijn inderdaad in Nederland niet veel ingezet als stiervader, maar passen mooi op O–Manbloed qua aAa en outcross. Van Ralstorm beste koeien gezien in Italie. Stieren die op papier misschien niet de mooiste (omgerekende) cijfers laten zien, maar met de juiste combinatie mogelijk wel interessante zonen kunnen voortbrengen. Tijd zal het leren. Ondertussen een paar koeien drachtig van Wellness (Fibrax x Mascol, KI Kampen).

italianen

Italianen zijn onbetrouwbaar. Zie de wereldpolitiek maar eens hetzelfde geldt voor de fokkerijcijfers daar vandaan helaas!

Mtoto

Nou Kars, dat is wel heel kort door de bocht. Ik zou stierenfokkend Italie toch niet willen vergelijken met Berlusconi. Neem Mtoto, Bookie of Boss Iron. Dat zijn toch wel erg verdienstelijke stieren gebleken.

meest gebruikte ki stieren

Waar gaat dit nu over.....staan deze bovengenoemde stieren ook al in dit boekjaar in de toplijst van meest gebruikte stieren? Nee dus....

Auke, Een ferrari is ook niet

Auke, Een ferrari is ook niet het best verkopende automerk (qua aantal). Toch zou iedereen er graag een willen hebben.
right