Sitemenu

donderdag 15 september 2022
left
content-main-left

Nieuws

Voor het berekenen van genoomfokwaarden zoeken Italië en Groot-Brittannië aansluiting bij Noord-Amerika. Dat melden het Britse rekencentrum DairyCo en het Italiaanse holsteinstamboek Anafi.

In Noord-Amerika bestaat een samenwerkingsverband op het gebied van genomic selection, waaraan vrijwel alle grote Amerikaanse en Canadese ki-organisaties deelnemen.

Betrouwbaarheid

Voor Italiaanse en Britse melkveehouders betekent de samenwerking dat ook zij binnenkort kunnen beschikken over genoomindexen van jonge stieren. Ook kunnen zij gemakkelijker hun vrouwelijke dieren laten testen. Door het toevoegen van DNA-informatie uit Italië en Groot-Brittannië aan de Noord-Amerikaanse database stijgt bovendien de betrouwbaarheid van de fokwaarden.

EuroGenomics

Ook vijf Europese fokkerijorganisaties werken op het gebied van genomic selection samen. Zij hebben onder de vlag van EuroGenomics de beschikbare referentiepopulaties samengevoegd. Het gaat om CRV, de Franse nationale associatie van rundvee- en ki-coöperaties UNCEIA, het Duitse stamboek DHV en het Duitse rekencentrum VIT en de Scandinavische fokkerijorganisatie VikingGenetics.

Engeland en Italië partner van Noord-Amerika op het gebied van genomic selection
Engeland en Italië partner van Noord-Amerika op het gebied van genomic selection
right