Sitemenu

maandag 30 november 2020
left
content-main-left

Nieuws

Nieuwe fokwaarde voor klauwgezondheid

18-02-2010  · 2 reacties

Vanaf de indexdraai in april krijgen in Nederland geteste stieren voor het eerste fokwaarden voor klauwgezondheid en zes specifieke klauwaandoeningen.

De gegevensverzameling gebeurt sinds 2006 tijdens koppelbekappingen door klauwverzorgers van de Vereniging voor Rundveepedicure (VvRVP) en de Agrarische Bedrijfsverzorging (AB). In april dragen circa 170.000 bekappingen bij aan de klauwgezondheidsindex. Dat zorgt voor minimaal vijftien bekapte dochters bij een jonge fokstier. In combinatie met voorspellers in de vorm van beenexterieurkenmerken geeft dit een betrouwbaarheid van de klauwgezondheidsindex van zestig procent. De zes klauwaandoeningen waarvoor ook fokwaarden geschat worden, zijn: zoolbloeding, mortellaro, stinkpoot, zoolzweer, tyloom en wittelijndefect.

Jeseyras blinkt uit

In de klauwgezondheidsindex wegen de fokwaarden voor mortellaro en stinkpoot het zwaarst. Het gebruik van een stier met een klauwgezondheidsindex van 104 ten opzichte van 100 geeft gemiddeld een besparing van vijf euro per nakomeling per jaar.

Uit een in oktober gedraaide testrun blijkt dat het jerseyras de gezondste klauwen vererft, gevolgd door brown swiss en montbéliarde en vervolgens mrij en holstein. Een eerste lijst met individuele holsteinstieren maakt duidelijk dat Spirando, Stilist en Taco tot de koplopers voor klauwgezondheid behoren.

In het februari 2-nummer van Veeteelt, dat in Nederland vandaag in de bus valt, staat een uitgebreide beschrijving van de klauwgezondheidsindex.

Verzameling van gegevens voor klauwgezondheidsindex gebeurt tijdens koppelbekappingen
Verzameling van gegevens voor klauwgezondheidsindex gebeurt tijdens koppelbekappingen

waar is Brown Swiss?

Dit lijkt me een waardevolle index. Maar ik begrijp dat ie niet opgenomen wordt in de NVI. Dat lijkt me een gemiste kans. Verrassend vind ik ook dat niet de Brown Siwss, maar de Jersey boven komt drijven als het ras met de gezondste klauwen. Doet daarom een kruising tussen Jersey en Holstein het zo goed in Nieuw Zeeland en hoor je nooit iemand opscheppen over de kruising Brown Swiss en Holstein??

Waar is Brown Swiss

De keuze voor Jersey in Nieuw Zeeland lijkt me eerder met voerefficientie te maken. BrownSwiss heeft alvast gezondere klauwen dan Holstein, maar dat wisten we al langer dan vandaag...
right