Sitemenu

dinsdag 13 september 2022
left
content-main-left

Nieuws

Grootschalig blaarkopproject van start

27-12-2010  · 3 reacties

Vanaf januari 2011 start een groep ketenpartners met het vermarkten van vlees en zuivel van blaarkopkoeien via een eigen afzetkanaal.

Het blaarkopproject is een samenwerking van de ketenpartners Rivierduin G38 Advies, slagerij Ruitenburg (vlees), Boeder Veehandel en Hunland Impex (handel en mesterij) en de Kruidenier Groep (afzet). Zij willen zuivel en vlees van de Groninger blaarkop vermarkten via een regionale productieketen in de randstad.

'De blaarkop is een koe die efficiënt produceert onder extensieve, sobere omstandigheden', vertelt Ben Barkema, oprichter van Rivier G38 Advies en bedenker van de blaarkopketen. Volgens Barkema is de blaarkop bij uitstek geschikt voor de productie van melk en vlees in kwetsbare agrarische gebieden, waaronder het veenweidegebied in het Groene Hart. Doel van de regionale productie is een verminderde CO2-uitstoot en bovendien een grotere biodiversiteit door behoud van de nog zeldzame blaarkop.

Afzet blaarkopmelk

In januari komen de eerste blaarkopdieren 'onder merk' beschikbaar voor de slacht. Voor de zuivel onderhandelt de blaarkopketen momenteel met FrieslandCampina voor de vermarkting via een eigen afzetkanaal. Om het project te laten slagen is het wel zaak om het aantal blaarkoppen in Nederland uit te breiden. Barkema: 'In West- en Noord-Nederland gaan we veehouders mobiliseren om te kiezen voor de blaarkop. Met name voor extensieve bedrijven is het ras heel efficiënt.'

Lees meer over het blaarkopproject in het decembernummer van Veeteelt.

Regionale afzet van melk en vlees van de blaarkop draagt bij aan behoud blaarkop
Regionale afzet van melk en vlees van de blaarkop draagt bij aan behoud blaarkop

Blaarkop versus Fleckvieh

Een nobel project, dat zeker. Maar wie gebruikt er nu Blaarkop? Volgens mij worden er amper rietjes gebruikt van Blaarkopstieren. Ik begrijp dat er nu Fleckvieh koeien ook verkocht worden als zijnde ' orgineel ras'. Tja, dat lijkt met niet het doel van het project. Het lijkt me voor Barkema een hele uitdaging om ' het Groene Hart' aan de Blaarkop te krijgen.

Wel jammer, haal maar

Wel jammer, haal maar exotischere rassen. Fleckvieh, Montbeliarde, Scandinavisch roodbont etc. Van blaarkop, mrij of fh kennen we de achtergrond. Nederlands vee, opgegroeid onder Nederlandse omstandigheden. Alle 3 rassen die uitstekend presteren onder grasrijke rantsoenen. Daarnaast hebben deze rassen het moeijlijk omdat niemand ze meer gebruikt, wat je van ver haalt is immers lekker. Ik wil daarom ook een lans breken voor deze rassen. Goede gehalten, makkelijk afkalven, heterosis, meer O+A. Probleemloos vee dus, wat wil je nog meer

Hier is ook een rol weggelegd

Hier is ook een rol weggelegd voor CR Delta, die hebben gekozen voor het vermarkten van Holsteinsperma toen de boeren in Nederland daar massaal voor kozen en hebben deze oude bewezen rassen met hun zeer sterke en steeds meer actuele eigenschappen(vruchtbaarheid,eiwitgehalte, afkalfgemak,etc.)steeds meer links laten liggen. Misschien is het nog niet te laat en kan er met een goede marketingcampagne nog wat verloren terrein terug gewonnen worden.
right